×
Hledat v našem blogu

Sázíme a pěstujeme: cibule sazečka

Dáváte raději přednost pěstování cibule ze sazečky než ze semen? Sazečka je malá cibulka vypěstovaná ze semen během léta, sklízejí se na podzim, přes zimu se uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí. Tímto teplým skladováním rostlinu „zmateme“, takže nevykvete a vyroste do velkých rozměrů. Pěstování ze sazečky je rychlejší než ze semen, sklizně čerstvé cibule se dočkáte i dříve. Sázíme na konci března nebo začátkem dubna. 

Cibule miluje propustnou, ale ne příliš vyschlou půdu. Vyhovuje jí i pěstování na vyvýšeném záhoně, postačí 10 cm nad úrovní okolního terénu. Půdu je možné vylehčit příměsí písku. Před výsadbou zapravíme do půdy vrstvu vyzrálého kompostu. Cibule nemá ráda půdy kyselé. V období sucha jí zavlažujeme, potřebuje pravidelné odplevelování a okopávání, aby byla půda dobře provzdušněná. Při výsadbě na záhoně vytvořte řádky (rýhy hluboké přibližně jako délka sazečky). Cibulky vkládáme podpučím dolu a špičkou nahoru a přihrneme zeminou tak, aby byla špička téměř zahrnutá. Cibulky by se měly nacházet buď těsně pod povrchem půdy, nebo malý kousek nad ním. Cibulky sázíme přibližně 10 až 15 cm od sebe, do řádků vzdálených přibližně 20 cm (záleží i na velikosti cibulí vybrané odrůdy). Jestliže záhon překryjete bílou netkanou textilií, vytvoříte příznivé mikroklima a také cibuli ochráníte proti škůdcům.

Jemnější a lahodnější chuť než „obyčejná“ cibule má šalotka. Od cibule se odlišuje také vytrvalostí při skladování (neraší a „nevyšeptává“). Šalotce se bude dařit na slunném záhonu, který byl vyhnojený pro předchozí plodinu. I šalotka potřebuje, stejně jako cibule, slehlou půdu, takže musíme záhon připravit dostatečně včas, aby se půda sesedla. Do lehké půdy ji zatlačíme ze tří čtvrtin, tak, aby ze země vyčnívaly jen špičky. Mezi cibulkami necháme rozestup 15 cm a mezi řádky 30 cm. Po výsadbě se šalotka rozdělí a vytvoří svazek několika cibulek, jejich konečná velikost je do značné míry dána kvalitou půdy (ty největší mohou mít až 4 cm v průměru).

Všetana - osvědčená poloraná odrůda, kterou lze velmi dobře skladovat. Vegetační doba při výsadbě je 90 až 110 dní, má oválný tvar s tenkým dobře zatahujícím krčkem, dužnina je bílá až nažloutlá, jemné nasládlé chuti.

Štutgartská - odrůda s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností, cibule je ploše kulovitá se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi, dužnina je bílá, pevná, poněkud ostřejší chuti.

Karmen - poloraná odrůda červené cibule, dužnina je velmi jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi suknicemi, má pikantní chuť, je velmi dobře skladovatelná.

Rosanna - patří mezi šalotky, tvar cibulky je podlouhlý, dužina má narůžovělou barvu, hodí se zejména k přímé konzumaci. 

Stuttgarter Riesen - vysoce výnosná odrůda žluté cibulem, plody jsou velké, kulovité, až ploše kulovité. 

Romy - poloraná odrůda cibule, původem z Nizozemí, vyznačuje se kulovitým tvarem s úzkým krčkem, sytě červenou až fialovou slupkou a příjemně pikantní chutí. 

Longor - je francouzskou odrůdou šalotky, jedná se o odrůdu podlouhlého tvaru se světle žlutou slupkou. Má jemné aroma a je ideální ke konzumaci v syrovém stavu. 

Snowball - oblíbená raná odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí, cibule jsou kulovité, dužina i suknice mají čistě bílou barvu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se