×
Hledat v našem blogu

Celer a jeho léčebné vlastnosti

Celer rozlišujeme na řapíkatý, listový a hlíznatý (bulvový). Z řapíkatého se používá nadzemní část rostliny a z listového a hlíznatého můžeme zpracovávat jak listy, tak podzemní část, tzv. bulvu.

V celeru najdeme řadu důležitých vitaminů a minerálů – např. draslíkhořčíkvápníkželezozinek a jiné. Celer je považován za významný zdroj skupiny B, protože obsahuje všechny vitaminy z této skupiny ve vyváženém množství. Vitaminy z této skupiny jsou velmi důležité např. pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci jater a střev a napomáhá člověku k udržení dobré psychické kondice. Listy celeru obsahují velké množství vitaminu C, dokonce více než citron. Dalšími zastoupenými vitaminy jsou např. vitamin A, K a E.

"Tyto minerály jsou pro naše tělo velice potřebné a v běžné stravě nejsou často příliš zastoupené."

Za jeho typické aroma může velké množství éterických olejů. Vysoký obsah těchto éterických látek slouží celeru jako ochrana před možnými záškodníky, jako jsou plísně, bakterie a jiní vetřelci. Při konzumaci se tyto látky uvolňují při cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech a působí tu stejně, jako u samotné rostliny – antibakteriálně a antimykoticky.

Jeho dezinfekční účinky nacházejí své uplatnění i v případě onemocnění dýchacích cest. Silice pomáhají s rozpouštěním hlenu a zároveň dezinfikují sliznice, čímž nám pomohou s jejich čištěním a zároveň zabíjí mikroorganismy. Celer je tedy pomocníkem v boji s kašlem a rýmou. Je vhodným doplňkem léčby nachlazení, užívaný především v syrovém stavu. Při léčení nachlazení je nejúčinnější šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje nejen dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které posilují naši imunitu.

Působí také jako přírodní diuretikum. Podporuje tvorbu moči, čistí pohybový aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla. Je tedy velkým pomocníkem při léčbě nemocí pohybového aparátu, jako jsou revmatismus, dna a artritida. Pravidelné užívání syrového celeru nebo celerové šťávy by mělo zmírnit problémy spojené s těmito nepříjemnými neduhy a ulevit našim kloubům.

Látky obsažené v celeru snižují hladinu krevního cukru, měli by ho tedy zařadit do jídelníčku všichni diabetici. Přirozenou cestou snižuje i krevní tlak, působí také jako stimulant produkce žluče, čímž napomáhá trávení. Pomáhá chránit žaludek před žaludečními vředy a dokonce urychluje jejich léčení.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se