×
Hledat v našem blogu

Víte jak si sadbu správně vybrat, abyste sklidili zeleninu podle svých představ?

Nepředpěstováváte si sadbu ze semen, ale kupujete ji na trhu nebo v zahradnictví? A víte jak si sadbu správně vybrat, abyste sklidili zeleninu podle svých představ?

Výběr sadby

Sazenice nekupujte příliš brzy, pokud jim nemůžete poskytnout vhodné podmínky do doby výsadby na venkovní stanoviště. Silný krček a několik hezky vyvinutých listů sytě zelené barvy – tak by měla vypadat zdravá rostlina připravená k výsadbě na záhon nebo do skleníku. Když se sazenici pokusíte povytáhnout nebo celý květináček otočíte, uvidíte spleť bílých kořínků. Zdravá sazenice také dobře drží v půdě. Založené květy nebo květní stvoly rostlině zkracují život. Předčasně založené květy totiž směřují k tvorbě semen.

"Silný krček a několik hezky vyvinutých listů sytě zelené barvy – tak by měla vypadat zdravá rostlina připravená k výsadbě."

Slabé listy s náznaky hnědnutí nebo zasychání jsou znakem nekvalitní sadby, pozor také na obnažené kořeny nebo vytáhlé stonky. To je známkou špatného způsobu pěstování, nejčastěji jde o nevhodnou kombinaci teploty, osvětlení, zálivky a výživy. Takovéto sazenice vám mnoho radosti nepřinesou.

Jak se vyvarovat chyb při pěstování sadby?

Vytahování sazenic vzniká při předpěstovávání v příliš vysokých teplotách nebo mají-li sazenice nedostatek světla, případně kombinací obojího. Sadbu byste měli umísťovat na jižní okno. Popálení sazenic od slunce se bát nemusíte. Má ještě malou sílu. 

Na vyklíčení potřebují semena vyšší teplotu, pak už jim však vyhovuje prostředí s osmi až deseti stupni. Pomůže větrání či otužování sadby během dne venku.

U hustých výsevů v době, kdy se objeví první pár pravých lístků, je nutné provést včas vyjednocení rostlin. Jinak je to také důvod pro vytahování.

Špatně zvolený substrát nebo příliš štědrá zálivka je příčinou podehnívání. Substrát by měl být v začátcích pěstování hodně kyprý, nemá prvotně dodávat živiny, ale spíš jen umožnit růst silných kořenů. Pro vylehčení se hodí perlit, který je nenasákavý a odvede přebytečnou vodu. Zaléváme na půdu, nikoli na sazenice, a pozor také na časté rosení, to vede k listovým chorobám i plísním.

Příčinou zahnívání kořenů bývá infekce v půdě nebo z povrchu nemořených semen. Pro pěstování sadby je lepší používat mořené osivo, které zajistí dobrý stav klíčících semen i nově založených kořenů.

Opatrně také s přihnojováním. Mladé rostlinky nejprve čerpají většinu živin z vlastních zásob, tedy z děložních lístků, až poté z půdy. Substráty pro výsevy obsahují jen málo živin, perlit dokonce vůbec žádné. Sazenice pravidelně začneme přihnojovat slabým roztokem hnojiva určeného pro růst, zpravidla má v názvu označení start. Vyšší potřebu výživy mají zejména rostliny s dlouhou dobou předpěstování (papriky a případně i rajčata, tak některé letničky).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se