×
Hledat v našem blogu

Plevel už na zahradě raší, připravte si z něj třeba lahodný salát

Jaro už je cítit ve vzduchu, sluneční paprsky získávají na síle a ze země už se vytahují první jarní bylinky. I když pro někoho bylinky plné vitamínů, pro jiného plevel.

Popenec břečťanovitý 

Má svěží chuť, trochu podobnou bazalce, takže je možné ho využít v kuchyni i jako koření. V léčitelství se využívá při průjmech a proti zahlenění dýchacích cest, pomáhá s léčbou chorob močového ústrojí, ať už se jedná o močové kameny či záněty ledvin. Využijeme ho při řešení chudokrevnosti a v boji proti chřipce. Ideální je pít čaj, ale lze si udělat i sirup či odvar. Odvarem omýváme kožní vyrážky, ekzémy a špatně se hojící rány. Konzumovat lze i jen tak syrový, třeba ho můžeme nasekat do polévky nebo na chleba. 

Sedmikráska

Malé, bílé kvítky na nás začnou vykukovat z trávníku po pár slunečných dnech. Neváhejte, sedmikráska je ideální bylinka při kašli, zahlenění a zánětu průdušek, při nachlazení a na jarní pročištění. Je ideální k použití při nechutenství a poruchách trávení, zlepšuje kožní problémy včetně zaléčení pupínků po bodnutí hmyzem a drobných ranek. Květy je nejlepší jíst čerstvé, třeba v salátu či na namazaném chlebu. Poranění kůže potíráme šťávou z rozmačkaných listů. Při léčbě kašle či pročištění organismu popíjíme čaj.

Kopřiva dvoudomá

Patří mezi první, které zaregistrujete, možná i proto je naši předci přidávali do jarních jídel. Můžete vyzkoušet třeba kopřivový špenát polévku či jarní nádivku. Kopřivu zahrádkáři nemají v lásce, pro ně je to otravný plevel. Za její přínos pro lidské zdraví by ji však měli hýčkat a nechat růst, alespoň v zapadlém koutu zahrady. Patří totiž mezi naše největší léčivky, účinné látky jsou v celé rostlině – od kořenů až po květy. Bylina pročišťuje krev, snižuje hladinu cukru v krvi, léčí problémy s močovými cestami, pomáhá při onemocnění jater, žlučníku, sleziny, žaludku a při vředech. Slouží jako podpůrná léčba při virových a bakteriálních onemocněních, pomáhá též při otocích a vodnatosti a obsahuje hodně železa, proto je skvělou bylinkou pro těhotné ženy. Je velmi silná, proto je třeba ji užívat střídmě. Budete mít po ní krásnější vlasy, pokožku hlavy bez lupů, pleť bez ekzémů a skvrn, nehty bez plísní. Čím čerstvější je, tím lepší má účinky, ale i sušená z lékárny je k nezaplacení. Popíjet můžete čaj, užívat tinkturu, mazat se odvarem nebo si připravit sirup. 

Smetanka lékařská

Na květy pampelišek v brzkém období jara nenarazíte, ale můžete si nasbírat mladé lístky, které nejsou ještě hořké. Vynikající jsou v salátu spolu s rukolou, ořechy a červenou řepou. Smetanka neboli pampeliška účinně pomáhá při bolestech žlučníku a onemocnění jater. Později si můžete z květů pampelišky připravit med.

Tag: osivo
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se