×
Hledat v našem blogu

Pěstování magnolií ze semen vyžaduje více práce, ale není to nemožné

Také obdivujete keře obsypané obrovskými, omamně vonícími květy? Bohatě kvetoucí keře a stromy v barvách růžových, bílých, žlutých či sytě purpurových se na jaře nedají přehlédnout, a to nejen v parcích, ale i na zahradách. Na péči nejsou magnolie totiž příliš náročné. Zkuste si ji třeba vypěstovat ze semen, je to složitější, ale ne úplně nemožné.

Magnólie se řadí mezi exotické dřeviny

Magnolie, jinak také šácholany, najdete, ať už jako keře nebo stromy po celém světě. Původní domovinu však mají v mírném až tropickém pásmu Asie a Ameriky. Do jejich rodu řadíme stovky druhů, z nichž některé jsou opadavé, některé však stálezelené. V našem klimatu se dá pěstovat jen pár z těch, které jsou mrazuvzdorné. Obvykle je to šácholan hvězdovitý, Soulangeův, obnažený a liliokvětý, dále pak velkolistý, obvejčitý, trojplátečný, zašpičatělý a japonský. V zahradnictvích pořídíte magnólie všech možných velikostí a cenových relací, pokud však máte ambice vypěstovat si ji od semínka, poradíme vám, jak na to.

Vypěstujte si magnólie ze semínek

Jestliže jste si na procházce v parku semena nasbírali nebo si je zakoupili v e-shopu, máte to podstatné pro zahájení pěstování. Nečekejte ale, že je to snadné, zabere to měsíce. Základem jsou zralá semena, tzn. že sama vypadávají ze šištic. Pokud byste je z nich vydloubali, stoprocentně vám nevyklíčí, a i z těch zralých vám vyklíčí jen část. Semena na dva měsíce uložte do vlhka a tepla, poté z nich za pomoci teplé vody a písku nebo brusného papíru odstraňte dužnatý mastný voskovitý obal, osušte je a vydezinfikujte antimykotickým přípravkem (třeba Fundazolem). Takto připravená semena je potřeba stratifikovat. Např. tak, že do malé plastové krabičky či sáčku nasypete perlit nebo písek, navlhčíte ho a semena do něj umístíte. Na pár měsíců (3 až 4) je uložíte do prostředí o teplotě pohybující se okolo 4 °C (použít se dá chladnička). Perlit či písek nesmí vyschnout.

Stratifikovaná semena můžete na jaře, tj. v dubnu až květnu, vysít do truhlíku na okenní parapet, případně do pařeniště do lehčí prohřáté půdy. V období klíčení se snažte udržet stálou teplotu a vlhkost. Klíčivost se bude pohybovat pod 50 %, pokud jste správně provedli stratifikaci, v opačném případě počítejte s klíčivostí nižší. První lístky se objeví až za několik týdnů, část semen může dokonce vyklíčit až napřesrok. Semenáčky, kterým z děložních lístků sama neodpadne skořápka, bývají slabší a většinou zajdou.

Vzešlé rostlinky chráníme před ostrým sluncem, půdu udržujeme stále vlhkou, ne však přemokřenou, občas je opatrně přihnojíme. První zimu je umístíme na světlé chladnější místo, kde nehrozí, že zmrznou. Ven rostlinky vysazujeme, až trochu zesílí, nejdříve druhým rokem. Ideální doba pro výsadbu rostlin je březen až duben.

Jde o dřevinu milující teplo, které se bude dařit v nížinách nebo pahorkatinách, a i když jinak není příliš náročná, potřebuje především slunné stanoviště. V mrazivých a větrných kotlinách mohou citlivé květy snadno zmrznout, pozor tedy na průvan. Zasadíte-li magnolii do stínu či polostínu, málo pokvete a dřevo bude hůře vyzrávat. Podloží by mělo být propustné, půda pak výživná, hlinitá, kyprá, slabě kyselá. Při sázení jí tak vylepšete výsadbovou jámu přidáním rašeliny nebo kompostu cca v poměru 1 díl rašeliny na 2 díly půdy. Důležitá je také vlhkost. Musí být stabilní. Máte-li na zahradě půdu těžkou, jílovitou nebo naopak extrémně vysýchavou a vápenitou, šácholanu se u vás dařit nebude. 

"Mějte na paměti, že pěstování magnólií je náročný proces. O to více radosti budete mít z vypěstované rostliny."

Magnolie je vhodná pro solitérní výsadbu, slušet jí to bude třeba někde uprostřed udržované travnaté plochy. Vynikne ve větších předzahrádkách, dvorech a atriích. Nezapomeňte ale na to, jak velký bude zvolený druh magnolie třeba za patnáct let, přesazování totiž šácholany nesnášejí a obvykle ho nepřežijí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se