×
Hledat v našem blogu

Moringa olejodárna, „víceúčelová plodina“, ze které se dá všechno zužitkovat

Moringaantioxidační účinky (odstraňuje škodlivé toxiny z těla), působí proti přirozenému stárnutí, posiluje imunitní systém, má antibiotické, antifungální, antivirové, protizánětlivé vlastnosti, snižuje hladinu cholesterolu, listy jsou bohaté na vlákninu, proto se používají při hubnutí. Její původní domovinou je oblast jižního úpatí pohoří Himálají, dávno se však již rozšířila na celý indický subkontinent, do Arábie a Afriky včetně Madagaskaru, nyní se její nejrůznější kultivary pěstují v teplých oblastech (s tropickým a subtropickým podnebím) po celé zeměkouli. V přírodě dorůstá do výšky až 12 m.

Strom má klesající větve a řidší neuspořádanou korunu, listy jsou oválného tvaru. Květy jsou oboupohlavní krémově bílé nebo nažloutlé (ty starší) s medovou vůní, velké asi 2 cm. Bývají uspořádány do 30 cm dlouhých lat. Ty dozrávají na lusky s kulatými semínky, jsou-li zralé, je možné je sklízet, semena vysušit a jednoduše je zasadit do půdy do hloubky asi 2,5 cm. Klíčí během 2 až 3 týdnů. Roste velmi rychle, pro snazší pěstování ji lze seřezávat na výšku 1 m, nové větve dobře obráží. Kvete již od druhého roku. Vývoj plodu trvá asi 3 měsíce, jsou to podélně hluboce žebrovité mírně trojhranné tobolky tvaru lusku, v nichž je až 20 vysoce olejnatých semen, kulatých nebo trojhranných, velikých 1 až 1,5 cm.

rostliny se dá všechno zužitkovat – v mnoha oblastech je důležitou součásti základní stravy. Zejména v Indii a Africe jsou listy důležitou potravinou a jsou oblíbeny jako zpestření jídelníčku. Konzumují se syrové v salátech, vařené v polévkách a omáčkách. Uchovávají se i sušením. Jsou zdrojem mnoha minerálů, vitamínů, bílkovin a proteinů – obsahují například vitamín C nebo betakaroten, vápník, draslík a antioxidanty. Podobně jako listy se používají i květy, přidávají se také do polévek a omáček. Zelené lusky (ještě nezralé), jsou oblíbenou součástí jídelníčku zejména na indickém subkontinentu. Jsou připravovány obdobně jako zelené fazolové lusky.

Semena ze zralých plodů se praží a jedí se podobně jako u nás ořechy. Olej (až 40 %), který zralá semena obsahují, se po vylisování využívá v kuchyni, ale je i součástí kosmetických přípravků. Prášek z rozdrcených semen je používán místními obyvateli k čištění kalné vody. Kořeny se používají v omezeném množství jako dochucovadlo, u nás bychom s nimi nahradili křen. S konzumací se musí velmi opatrně, obsahují totiž jedovatý alkaloid spirochin. Kůra stromů se zpracovává na hrubé vlákno, ze kterého se zhotovují rohože a provazy. Větve stromu jsou oblíbeným krmivem pro domácí zvířata, zejména velbloudy.

Moringa zlepšuje celkové zdraví a poskytuje širokou škálu základních živin, vitamínů (E, B1, B2 a B3) a minerálů, jako je železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek a vápník. Dále má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin (18 z 20). Listy mají čtyřikrát více vápníku, než najdeme ve stejném množství mléka, pětkrát více beta-karotenu než v mrkvi, více než trojnásobek množství železa, které se nachází ve špenátu nebo hovězím masu, a dvojnásobek množství bílkovin nalezených v jogurtu. Údajně má také nejvyšší poměr bílkovin vzhledem k jakékoliv studované rostlině, přičemž listy obsahují přibližně 40 % bílkovin. Mimo to obsahuje rostlina chlorofyl, beta-sitosterol, lutein, zeatin a kafoylchinonové kyseliny, které všechny přispívají k celkovému zdraví. Semena obsahují jeden z nejcennějších rostlinných olejů, který má zejména antioxidační a anti-stárnoucí vlastnosti. Olej je stabilní za vysokých teplot a dá se tak využívat i v kuchyni.

"

Tag: léčivky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se