×
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si vlastní elixíry zdraví - Jsou krásné i léčivé

Některé snášejí i mrazy, jiné se pěstují v přenosných nádobách. Většina těchto rostlin pochází z asijských zemí – není se co divit, čínská medicína je má prověřené tisíci let a v zemích, kde se používají, dosahují lidé tradičně vysokého věku.

Pupečník asijský - Gotu kola (Centella asiatica)
Tahle popínavá trvalka se vyskytuje zejména v Indii, na Srí Lance, v Číně, ale také třeba v Austrálii nebo jižní Africe, je rozšířena i po celé jihovýchodní Asii. Indická ajurvéda rozpoznala její kladný vliv na lidský organismus už před několika tisíci lety a od té doby je Gotu kola její významnou součástí, ve Vietnamu se odvar užíval k léčbě senility, epilepsie a některých forem hepatitidy. V léčitelství se používají nejčastěji listy, jejichž tvar se přizpůsobuje oblastem, ve kterých bylina roste – ve vodě uvidíte listy široké a vějířovité, na suchu zase malé a tenké. Rostlina se podílí na činnosti centrální i periferní nervové soustavy jako tonikum a adaptogen. Zařazuje se do kategorie tzv. mozkových nutrientů, protože významně přispívá k posílení paměti a zlepšení koncentrace.

"Z účinných složek obsahuje hlavně tzv. triterpeny, konkrétně asiatikosidy. Dle odborníků zvyšují tvorbu kolagenu v kostech a chrupavkách a napomáhají zlepšení periferního krevního oběhu."

Gotu kola posiluje buňky v cévních stěnách, čímž napomáhá průtoku krve – tyto vlastnosti z ní dělají doplněk při celkové léčbě křečových žil. Jelikož podporuje zdravý vývoj pojivové tkáně, může hrát i pozitivní roli v léčbě popálenin, koloidních jizev, vředů a různých ran, doporučuje se také při lupence a ekzémech. Pomáhá zmírňovat bolesti hlavy, pomáhá tělu při zvýšené tělesné teplotě, poruchách spánku, posilovat paměť, snižovat únavu a depresivní náladu. Je ideální jako pomoc při hojení, proti revmatickým bolestem, proti zadržování vody v organismu, při chrapotu, kašli a kožních onemocněních. Gotu kola má tisíciletou pověst omlazujícího přípravku, je kultovní bylinou mistrů jógy i jiných orientálních umění. Rostliny se pěstují v zahradnickém substrátu, nejlépe v květináči, který je možno na zimu přenést do místnosti, poněvadž pupečník je tropická rostlina. Vyžaduje hodně světla a vody (substrát udržujeme stále mírně vlhký). Vyhovuje mu, když jej každý den mírně zvlhčujeme postřikovačem, poněvadž má rád i vzdušnou vlhkost. Když začnou teploty klesat pod 10 stupňů, je nutné jej přenést do místnosti s dostatkem světla, kde je zhruba 15 °C. V zimním období jej zaléváme jen občas. 

Angínovník čínský (Belamcanda chinensis)
Jeho podmanivé květy různých barev, které vykvétají postupně a zdobí naše zahrady velmi dlouho. Domov má v tropech Východní Asie. Listy jsou mečovité, vějířovitě rozložené a dlouhé až 45 centimetrů, laty s oranžovými a červeně skvrnitými (nebo v jiných barvách, i jen čistě žluté) se vytvářejí od června do září a po celou tu dobu se květy rozvíjejí postupně zdola nahoru. Celé květenství je rok od roku bohatší, plody jsou tobolky se semeny, které jsou také léčivé.

Angínovník se u nás pěstuje převážně jako nenáročná pokojovka. Chráněný před mrazem přežije i vysazený v zahradě. Dařit se mu bude na slunném a suchém stanovišti, chráněném před letním žárem a před mrazivými větry. Pěstujeme-li angínovník jako pokojovku, postavíme ji do blízkosti oken, kam dopadá dostatek světla, zasadíme do běžné zeminy pro pokojové rostliny a přiměřeně zavlažujeme a od jara do podzimu každých 14 dní přihnojujeme. Belamcanda chinensis obsahuje glykosidy, flavonoidy, třísloviny, silice, saponiny a alkaloidy. Jak již název napovídá, léčí především bolest v krku při nachlazení, angíně i zánětu dýchacích cest a zahlenění. Záněty léčí látky ectorigenin a ectoridin, glykosidy zase dezinfikují sliznice.

"Účinné látky získáváme odlomením kousku listu, který požvýkáme do kaše, nežvýkáme déle než půl minuty a zbytek kaše vyplivneme."

Dejte pozor: u citlivějších osob nebo při předávkování se může projevit alergická reakce, která se může projevit otokem dýchacích cest.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se