×
Hledat v našem blogu

Žádná rostlina nebude prospívat bez kvalitního substrátu

Výběrem správného substrátu podpoříme zdraví a krásu pěstovaných rostlin. Podle čeho vhodný substrát vybrat a jak se vůbec v široké nabídce orientovat? Není lepší namíchat si substrát vlastní? Jaký substrát je vhodný pro předpěstování sazeniček?

Při míchání substrátu dodržujte správné poměry, je to důležité - nejsou potřeba žádné extra odměrky, objem jednotlivých složek můžeme odměřit např. starým plecháčkem. Speciální složení mají substráty pro množení, známé též jako tzv. množárenské substráty. Ty můžeme dále rozdělit na substráty výsevní a substráty pro vegetativní rozmnožování řízkováním. Obecně jsou tyto substráty lehké a vzdušné, ale současně musí zadržovat vláhu a měly by obsahovat i dostatek živin, aby se mohly semenáčky dobře a rychle vyvíjet.

Výsevní substrát můžeme namíchat např. z rašeliny s kompostem a pískem v poměru 2:1:2. Rašelinu, kompost a perlit 1:1:1 či samotnou rašelinu s pískem nebo perlitem v poměru 1:1 s přídavkem umělých hnojiv. Moc živin nemají mít naopak substráty pro řízkování – substrát chudý na živiny podporuje u zakořeňujících rostlin rychlejší rozvoj kořenové soustavy, vhodné jsou např. perlit či písek s rašelinou 2:1, perlit nebo písek, rašelina a lehká zahradní zemina v poměru 2:2:1 či samotný hrubozrnný perlit nebo říční písek.

Do tzv. univerzálního substrátu můžeme zasadit ty rostliny, u kterých nevíme, jaké nároky na pěstování mají. Je přibližně neutrální reakce, vzdušný, udržuje dostatek vláhy a obsahuje dostatek živin – alespoň na první jeden až dva měsíce po vysazení rostlin (poté lze začít přihnojovat). Ideální je např. směs stejných dílů zahradní zeminy, kompostu, rašeliny a písku, či zahradní zemina, kompost, rašelina a hrubý perlit v poměru 2:2:1:1. V univerzálním substrátu přežije většina rostlin (pokud nejsou vysloveně vápnomilné či kyselomilné). Růst, kvetení či úroda však u některých druhů nebudou tak uspokojivé, jako při použití speciálních substrátů. Na kvalitu substrátu jsou obzvlášť citlivé květiny pěstované v nádobách.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se