×
Hledat v našem blogu

Podzim je ideální pro výsev či výsadbu medvědího česneku, pěstujete si ho již u sebe zahradě?

Česnek medvědí (Allium ursinum), je jednou z prvních jarních bylin objevujících se v zahradách a na vlhkých humusovitých loukách, stinných a vlhkých nivách, pod keři, v listnatých horských lesích. Silnou česnekovou vůni ucítíme, ještě než rostlinu spatříme. Jeho lesklé kopinaté listy se podobají listům konvalinky, vyrůstají z podlouhlé cibule, která je obalena bílými, průsvitnými šupinami, hladký, bledě zelený stonek, vysoký až 30 cm, je ukončen koulí bílých květů. Jeho typická vůně vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. 

Listy raší v dubnu a květnu, někdy i dříve. Květy se objevují však až uprostřed května a v červnu. Má vlastně všechny vlastnosti česneku kuchyňského, je ale mnohem léčivější. Je ideální pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže. Pro jarní pročišťovací a odhleňovací kúry se používají pouze čerstvé listy, sušené ztrácejí účinné látky.

Kapky (tinktura) podporují paměť, zabraňují zvápenatění cév (arteroskleróze) a zbavují nás mnoha jiných těžkostí. Má velmi dobré účinky na žaludek a střeva, je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami, rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč střev, nebo chorobách střev. Pročišťuje i ledviny a močový měchýř a podporuje odchod moče.

Čerstvá šťáva natřená na těžko se hojící rány, rány rychle zahojí. Užíváním se zlepšuje i stav při onemocnění věnčitých (koronárních) cév v srdci. Pozor - u některých jedinců může vyvolávat alergické reakce nebo intoleranci (nesnášenlivost). Jde hlavně o reakci na česnekovou silici allicin, která se může projevit až otokem hrdla nebo vážnými dýchacími potížemi. Při kontaktu s pokožkou může česnek medvědí vyvolat zarudnutí a podráždění. Nadměrné užívání v lepším případě vyvolává průjem a nadýmání, v horším pak i záněty ledvin.

Drobně nakrájené listy dáváme na chléb s máslem, jemně posekané používáme jako koření do polévky, sypeme jimi brambory a podobná jídla. Připravit je můžeme také jako špenát nebo salát

Náš tip:
Tinktura: Nadrobno pokrájené listy nebo cibulky (150 gramů nebo více) naplníme volně až po hrdlo uzavíratelné sklenice, zalijeme 38 až 40% alkoholem (1 litr) a postavíme na 14 dní na slunce nebo na teplé místo (v blízkosti radiátoru/krbu). Používáme denně 10 až 15 kapek do vody.

Víno: Plnou hrst nadrobno nakrájených listů krátce povaříme v asi 1/4 I bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden pomalu po doušcích popíjíme. 

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se