×
Hledat v našem blogu

Lékárnu nemusíte navštěvovat, budete-li si ji pěstovat sami doma v květináči

Aloejiaogulan či stévie – pokojovky, které jsou nejen dekorativní, ale i léčivé. Pokud je budete pěstovat, získáte kromě okrasné zeleně účinnou přírodní medicínu, kterou budete mít stále po ruce. Žen-šen pravý, legendární léčivku pro obnovu tělesných i duševních sil, doma pěstovat nelze, ale jiaogulan, takzvaný pětilistý žen-šen, který má účinky velmi podobné, již ano. Podobně tak pouštní rostlinu aloi, která je domovem v Africe a na Madagaskaru a nyní se pěstuje v tropech a subtropech celého světa (pro výjimečné léčivé vlastnosti ji používali již starověcí Egypťané). Sladkou stévii pak ocení lidé s diabetem, s redukční dietou, ale i všichni milovníci neobvyklých chutí, kterým zpestří jídelníček. 

Aloe vera 
Sukulentní subtropická rostlina aloe vera  (syn. Aloe barbadensis), jež je již tisíce let ceněná pro svoje léčivé účinky, se používá zejména na popáleniny a špatně se hojící rány - gel z listů kůži dezinfikuje, zvlhčí ji, chrání a přímo podporuje tvorbu nových, zdravých kožních buněk. Hojení tak nejen velmi urychlí, ale také zabraňuje tvorbě jizev. Štáva z aloe je vhodná i pro vnitřní užívání, avšak dužina z doma vypěstovaných listů se doporučuje pouze k zevnímu užití – pro konzumaci vyžaduje specifické zpracování, aby byla účinná a přitom zdravotně nezávadná. Aloe patří mezi nenáročné pokojové rostliny a její pěstování je velmi jednoduché - musíme ji zajistit vzdušný, rychle vysychající substrát, mírnou zálivku a dopřát jí čerstvý vzduch, ale hlavně hodně světla. Jestliže aloi v běžném květináči nemůžeme pěstovat přímo u okna, protože je příliš rozvětvená a na úzký parapet se nevejde, nebude se rostlině dařit nejlépe, a to zejména v zimě, kdy je světla nedostatek.

Pětilistý ženšen - jiaogulan
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) patří mezi tradiční čínské „byliny nesmrtelnosti"" (při sčítání obyvatelstva v Číně bylo zjištěno, že v oblastech, kde se pravidelně pije čaj z této rostliny, žije nejvíce lidí starších 100 let, také zde bylo daleko nižší procento úmrtí lidí na rakovinu). Název si rostlina vysloužila díky obsahu gypenosidů, které jsou velmi podobné ginsenosidům, obsaženým v pravém ženšenu (Panax ginseng). Jiaogulan můžeme pěstovat jako pokojovou i přenosnou, popínavou rostlinu. Je mrazuvzdorný, ale při silnějších mrazech může vymrznout a navíc v zimě listy opadávají, při pěstování v teple je však stálezelený. Jeho výhonky se mohou pnout po proutěné či bambusové opoře v nádobě, po provázcích či drátkách u stěny, nebo splývat ze závěsných košíků. Dařit se mu bude na slunci i v polostínu, v humózním a vlhkém substrátu.

Stévie sladká  
Stevia rebaudiana je rostlina s udivující, velmi sladkou a zajímavou chutí, obsahuje sladidlo necukerné povahy steviosid, 200x až 300x sladší než cukr. Listy můžeme používat čerstvé i sušené. Sladidlo je rozpustné ve vodě, stačí tedy jednoduše vyluhovat 1 – 2 čerstvé listy, nakrájené na malé kousky, přímo v čaji a ochutit citronem, hodí se i pro přípravu zdravých sladkostí. Je to na pěstování poměrně nenáročná rostlina. Vyhovuje jí větší květináč, s průměrem kolem 14 cm nebo více, slunné místo a dostatek vody. Přezimuje při teplotě 5–10 °C. Lodyha v zimě usychá, ale přesto se jedná o trvalku, která přetrvává kořenem (můžete ho nechat přezimovat i na tmavém místě).

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se