×
Hledat v našem blogu

Tařicovka přímořská - letnička, která vykvétá už jako malý semenáček

Mezi letničkami snad nenajdete žádnou, která by dokázala vykvést tak rychle po výsevu.

Tařicovka přímořská (Lobularia maritima) kvete už jako malá rostlinka, ve stáří asi pět týdnů. Jestliže ji po odkvětu sestřihnete, vytrvá s kvetením po celé léto až do podzimu a stále bude obsypaná květy.

Původem je tařicovka ze Středomoří, kde roste jako trvalka, v našich podmínkách ji však pěstujeme jen jako letničku. Menší podzimní mrazíky, do cca -5 °C, ale většinou přežije. Tařicovka tvoří „nízké polštáře“ s bohatým větvením stonku, na každém konci je hrozen s bílými nebo narůžovělými květy, který postupně nakvétá.

"Květy jemně voní. Vůně připomíná med."

Tařicovka dorůstá výšky až 30 cm. Rostlinám se daří v chudších půdách, na teplém stanovišti a plném slunci. Stanoviště musí být dobře odvodněné, aby se zabránilo vzniku plísně či stojaté vody v oblasti kořenů. Tařicovky velmi často napadají dřepčíci, proti kterým je nutné zasáhnout, jinak z rostlin nic nebude.

Tařicovka lze lehce vypěstovat ze semen. Semínka se vysévají buď od poloviny března do výsevních misek do skleníku nebo doma za okno či přímo na stanoviště, v polovině dubna. Semena rozprostřete na substrát, ale nezahrnujte – potřebují přímé světlo, aby mohla klíčit. Předpěstované sazeničky vykvetou opravdu hodně brzy a nevadí jim ani přesazování v plném květu. Tařicovka je vhodná pro výsadbu do květinových záhonů, skalek i jako obruba záhonů a cest – dokáže vyplnit každé volné místo v zahradě. Stejně tak ji můžete pěstovat v nádobách. Do zahrady tařicovka přiláká motýly, včely a dalších užitečné živočichy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se