×
Hledat v našem blogu

Zakrslé letničky i trvalky lze pěstovat také v truhlíku na balkoně

K létu a k zahrádce patří neodmyslitelně letničky. Na zahradě vytvoří pestrobarevné koberce květů a svou krásou oslní nejednoho kolemjdoucího. Jestliže zahradu nemáte, nebo vám už na záhon letniček nezbývá prostor, nemusíte zoufat. Je vyšlechtěna spousta zakrslých nebo malých letniček i trvalek, které nezaberou mnoho prostoru a přesto svou krásou potěší každé oko. Na pěstování nejsou letničky složité, jsou většinou nenáročné na půdu, mnoho z nich lze na záhony vysévat z přímého výsevu. Některé je však nutno předpěstovat, ať už doma nebo ve skleníku. Sázejte podle postupu, který je doporučený přímo pro daný druh.

Letničky milují světlo a slunce, které je jim nutno dopřát, pokud chceme, aby se jim dobře dařilo v růstu. Zamyslete se trochu nad skladbou osevního plánu a výsevu tak, aby v každém období něco kvetlo a aby si rostliny nekonkurovaly a doplňovaly se nejen v kráse, ale i požadavcích. Klasikou jsou muškáty, begónie a petúnie. Známé jsou nízké aksamitníky, které pokvetou celé léto a váš balkon zaplaví barvou slunce, hnědožlutě pruhovanými květy či ohnivě červené.

Za zkoušku stojí šalvěje, gazánie (podobné slunečnicím), astry, jiřinky, kosmatce, tmavě modré lobelky, cínie, růžovité šruchy či třapatky. Výběr je široký a barevná škála také. Také měsíček můžeme zakoupit v odrůdě ´Orange Daisy´, která dorůstá asi jen 20 cm a poroste prakticky všude, jelikož je nenáročný. Rychle rostoucí měsíček ozdobí každé místo záplavou oranžových kvítků, bonusem jsou jeho léčivé schopnosti.

Asi znáte hledíky, ale pro mini zahrádku jsou příliš vysoké, vyzkoušejte tedy minihledíky (Antirrhinum). Namísto rostlin metrové výšky se dočkáte maximálně 20 cm vysokých keříků s originálními tlamičkovými květy. Nevadí jim vítr, chlad ani teplo, nejsou příliš citlivé na škůdce a nemoci. Vyžadují slunečné stanoviště bez stálé vlhkosti nebo s přesušenou půdou.

Slunečnice jsou nádherné obří rostliny, pro mnoho zahrádek však velikostně nevhodné. Do malých zahrádek jsou ideální slunečnice zakrslé (Helianthus annuus), které jsou vysoké do 40 cm, pěstovat je můžeme i v nádobách. Nemusí být jen žluté, jsou v různých barevných variantách a tak mohou např. být i červené nebo oranžové. Větším kultivarem jsou slunečnice ´Waooh´, které dorůstají výšky mezi 50 a 70 cm.

Barevná škála třapatek, je také širší - od bronzové po růžovou, v zakrslé verzi dorůstají mezi 30 a 40 cm. Přehnaného růstu se nemusíte bát ani u kopretin u odrůdy ´Silver Princess´. Rostlina dorůstá výšky cca 35 cm. Jestliže po odkvětu v polovině léta uřízneme výhony květů, ke konci léta by nás měla záplavou bíložlutých kvítků znovu potěšit.

Letničky přihnojujte hnojivem na kvetoucí rostliny a odstraňujte odkvetlé kvítky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se