×
Hledat v našem blogu

Kdy začít vysévat zeleninu, květiny či dřeviny? (2)

Kdy začít vysévat zeleninu, květiny či dřeviny? (část 2.) Jak nic nepromeškat, včas vše vysít a výsevy a sadbu si dobře načasovat? A na co v říjnu nezapomenout?

Říjen

Máte poslední možnost k vyzvednutí trsů bylinek, které můžete rychlit a používat i v zimních měsících. Po vyrytí ze záhonů je zasaďte do květináčů a ponechejte v chladnu, až je budete potřebovat, stačí je přenést do tepla, umístit na nejsvětlejší místo a začít vydatně zalévat. K rychlení se hodí pažitka, listová petržel, ale i jiné. Koncem října je také čas pro výsadbu česneku.

Od poloviny měsíce až do prvních mrazíků lze vysazovat v podstatě všechny ovocné stromy a keře, pouze choulostivé broskvoně dříve (v chladnějších klimatických oblastech se dříve vysazují i meruňky a ořešáky). Kromě jabloní, hrušní, slivoní, třešní, višní a ořešáků stojí za to pěstovat také méně obvyklé druhy, jako jsou kanadské borůvky, zimolez kamčatský, kiwi, muchovník, nebo léčivé keře, jako je rakytník či hloh.

V zahradě by neměly chybět ani okrasné dřeviny, ať už kvetoucí, například okrasné jabloně, sakury nebo magnólie, nebo dřeviny okrasné listem, jako například japonské javory či okrasné jehličnany. Z okrasných i užitkových dřevin je možné vysazovat rozmanité živé ploty.

V říjnu se vysazují růže – záhonové, velké keře sadových růží, růže popínavé i růže ovocné.

Máte-li zahradu v úrodném, teplém kraji, koncem října si můžete založit vinici, nebo alespoň pár hlav na chráněné, teplé místo.

Stále ještě můžete vysazovat okrasné cibuloviny - v teplých dnech první poloviny října. Například tulipány, modřence, hyacinty, kosatce, okrasné česneky, venkovní bramboříky. Poslední vhodná doba je též pro narcisy, pokud je počátkem října ještě příznivé počasí. Stejně tak je možné vysazovat cibulky do nádob pro zimní i jarní rychlení.

Tag: Rakytník
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se