×
Hledat v našem blogu

Koriandr má lístky neobvyklé vůně a chuti, pěstuje se jak pro ně, tak i pro semena

Koriandr je nepostradatelný v orientální kuchyni, využijete všechny části rostliny, listy, které jsou nejlepší čerstvé, zralá sušená semena a také sušené kořeny. Koriandr setý (Coriandrum sativum) je původem z orientu, důkazem je tomu i jedinečná, kořenitá exotická vůně. Používá se již od starověku hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Voní celá rostlina, která nese okrouhlé i nitkovitě dělené, jemné lístky. Kulatá semínka dozrávají na okolících. Kvete bíle.

Koriandr je jednoletka, která dorůstá do výše 20–60 cm, záleží na varietě. Svědčit mu bude na slunečném a vzdušném stanovišti, miluje slunce. Aby dobře prospíval, potřebuje propustnou, ale výživnou půdu, dostatek vláhy. Klíčení semen urychlíme 2–3 denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který semínka posiluje a chrání proti plísním. Semeny se koriandr množí snadno. Semena koriandru sklízíme stejně jako semena kopru. Před použitím v kuchyni je ideální nechat je ještě několik týdnů až měsíců dosušovat, protože dozráváním se jejich kvalita zvýší.

Semena jsou silně aromatická a nasládlá. Celá nebo podrcená se přidávají nejen do slaných omáček, ale i do sladkých jídel, dezertů a pečiva, sušenek i do domácího chleba. Čerstvé lístky koriandru můžeme sklízet i z nádoby na okenním parapetu. Doplníme jimi orientální pokrmy z masa, především dušených, používáme je jako přísadu do čatní, polévek, restované zeleniny. Vysoká teplota by je znehodnotila, přidáváme je tedy až na konci tepelné úpravy. Přidat je lze i do sendvičů, jednohubek, zeleninových i ovocných salátů.

Rostlina má také léčivé účinky, semena je mají ještě výraznější než listy. Odstraňují křeče, působí proti plynatosti, mají i mírně antiseptické účinky, silnější nálev působí mírně sedativně. Nálev ze lžičky podrcených semen lze užívat při poruchách trávení. Žvýkáním semen osvěžíme a provoníme dech. Po usušení a rozemletí jsou silně aromatické také kořeny, podobně jako semena, součástí kari koření.

Tag: koření
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se