×
Hledat v našem blogu

Je čas na výsadbu jarních cibulovin

Na zahradě a v truhlících Vám už určitě začínají kvést první jarní cibuloviny, které jste vysadili na podzim. Aby Vám kvetla zahrada i v létě, je třeba nyní vysadit cibule a hlízy květin, které se vysazují na jaře. Výběr je široký a uspokojí i ty, kteří chtějí mít na zahradě každý rok něco nového. Snad nejznámější jsou gladioly, jinak také mečíky. Existuje nepřeberné množství odrůd a barevných variant. Liší se velikostí klasu, tvarem jednotlivých květů a pak zejména barvou. Některé druhy mají květy silně zkadeřené nebo výrazně lesklé, zvláštní skupinu tvoří drobnokvěté botanické druhy, z nichž některé u nás dokonce přezimují.

Podle ranosti nakvétání můžeme gladioly rozdělit do tří skupin na rané, středně rané a pozdní. Mezi nakvétáním rané a pozdní odrůdy jsou až 4 týdny, vhodnou kombinací raných a pozdních odrůd si tedy zajistíme květy po dlouhou dobu. Gladioly vysazujeme v průběhu dubna, hlízy je lepší před výsadbou mořit (ochrana proti třásněnkám). Sázíme je do hloubky 5–8 cm na slunečné stanoviště. Po odkvětu rostliny dále vegetují, vytváří se nová hlíza, kterou je nutno sklidit před příchodem mrazů někdy koncem září. Hlízy po oschnutí očistíme a necháme je přezimovat v bezmrazé místnosti s teplotou do 10 °C.

Acidenthera – ha­bešský mečík, montbrecie, krokosmie a tigridie jsou blízkými příbuznými gladiolů a mají také obdobné nároky na pěstování. Acidenthera se vyskytuje pouze v jednom kultivaru, a to v kombinaci bílé s fialovým okem, a příjemně voní, což ho činí v této skupině květin naprosto výjimečným. Montbrecie a krokosmie mají úzké mečovité listy a barevné květy uspořádané do hroznů. Barva květů je nejčastěji žlutá a oranžová. Jsou vhodné jak do zahrady, tak i k řezu. Výška rostlin je dle druhu od 60 do 80 cm. Tigridie mají habitus podobný nižšímu mečíku, barvy květů nejčastěji žluté s červeně stříkanými středy, oranžovo-žluté kultivary, řidčeji pak bílé, fialové nebo růžové. Květy se na stonku objevují jednotlivě a to brzy ráno, do soumraku odkvétají, druhý den pak rozkvétá další květ. Do půdy je sázíme na konci dubna, do hloubky 8 centimetrů a cca 10 centimetrů od sebe. Půda musí být písčitá s dobrou drenáží a stanoviště na plném slunci. Během sucha zaléváme, jinak žádnou extra péči nevyžadují.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se