×
Hledat v našem blogu

Ostružiník a maliník – víte, že maliny také léčí?

Malina obecná, jinak také ostružiník maliník, má nejen chutné a lahodné plody, ale mají také skoro neuvěřitelné léčivé účinky. Malinám se určitě vyplatí vyhradit nějaký ten nepoužívaný kout zahrady. K léčení se používají všechny běžné pěstované druhy malin, i když nejvíce účinných látek mají plody červené. Je výhodné pěstovat několik druhů, žluté maliny, jsou zase trochu jiné chuti a mají jinou dobu dozrávání.

Malinám vyberte slunečné stanoviště, a protože mají dlouhé výhony, potřebují k pěstování ještě podporu, většinou se pěstují u plotu. Půdu potřebují mírně kyselou, humózní a vlhkou (nikoli však přemokřenou). Ideální je mulčování lesní hrabankou a posekanou trávou. Každý rok na jaře přihrňte k malinám čerstvý kompost. Mulčováním zabraňte i růstu plevele, na který jsou maliny dost háklivé, plít se ale moc nedají, protože mají mělce uložené kořínky, které bychom mohli pletím poškodit. Při občasné zálivce při letním dlouhotrvajícím suchu a pravidelném mulčování maliny nepotřebují vůbec žádnou péči. Rozmnožují se plazivými kořenovými výběžky. Sazenice vysazujeme na podzim nebo brzy na jaře, podzimní výsadba je však výhodnější, rostlinka stačí do zimy ještě pořádně zakořenit a zesílit a na jaře už rovnou začne plodit. Maliny nemají rády žádné blízké sousedy, mezi keři malin se nedoporučuje cokoli pěstovat.
 
Plody mají vysoký obsah vitamínu C, vitamín E, B1, B3, B12, provitamín A, z minerálních látek železo, hořčík, zinek, měď, vápník, fosfor a draslík. Ať už malinová šťáva nebo čaj z plodů jsou výborným prostředkem při horečnatých virových onemocněních, podporuje pocení a tím i vylučování odpadních látek z těla a tlumí horečku, léčí i inkontinenci včetně nočního pomočování dětí. Zvyšuje hladinu testosteronu a celkově velmi příznivě působí při poruchách erekce a dalších sexuálních funkcí, včetně impotence a mužské neplodnosti. Maliny působí sice mírněji než chemické produkty z lékáren, zato však dlouhodobě a navíc při pravidelném užívání mají vliv na zvýšení imunity a působí preventivně proti civilizačním nemocem

Značný podíl vitamínu C obsahují také listy a jejich léčivé účinky jsou neméně prospěšné. Musí se však sbírat z lesních rostlin, nikoli ze zahradních pěstovaných, na léčivé účinky má značný vliv i prostředí. Odvar z nich je účinný při průjmech a zánětech žaludku a střev, nálev je na rozdíl od plodů zase spíše ženská záležitost – tlumí silnou menstruaci a menstruační bolesti, hlavně ale údajně usnadňuje porod. Začnete-li pít maliníkový čaj pravidelně 1–2x denně 1–2 měsíce před termínem porodu, dojde ke zkrácení druhé doby porodní, sníží se pravděpodobnost komplikací a zmírní se porodní bolesti. V pití je možné pokračovat i po porodu, kdy maliníkový čaj pomůže vyčistit porodní cesty a zkrátit dobu krvácení a rekonstrukce dělohy, je naprosto neškodný, nevadí ani miminku při kojení.

Náš tip:
Nálev z listů maliníku - 2 kávové lžičky zalít 1/4 l vroucí vody, nechat 10 minut vyluhovat. Pít 3x denně při zánětu průdušek, k vyčištění plic u kuřáků nebo 2x denně v posledním trimestru k usnadnění porodu.
Odvar z listů maliníku - 2 kávové lžičky zalít 1/4 1 studené vody, nechat 2 minuty vařit, 10 minut vyluhovat. Pít až 4x denně při průjmu.

Tag: maliník
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se