×
Hledat v našem blogu

Pnoucí letničky

Máte v zahradě nějaké nevzhledné místo, nebo chcete v krátké době nechat zarůst plot či zvelenit balkón? Pěstujte pnoucí letničky.

Vilec nebo-li kobea
Pochází z tropických oblastí Mexika, u nás se tedy pěstuje jen jako letnička. Je nutné předpěstování, z přímého výsevu by květy byly až na konci léta. Kobea dorůstá do více jak čtyř metrů a na slunném stanovišti pokvete od července do zámrazu. Plošně se rozrůstá do stran, což u letniček není běžné. Květy mají zpočátku zelenavou barvu a postupně se vybarvují do červené, modré, fialové nebo bílé. Ke košatosti a většímu množství květů přispějeme pravidelným zaštípnutím, kobee prospěje pravidelné přihnojování a zálivka. Semena nesbíráme, většinou nedozrají. Naděje na přezimování je možná pouze ve vytápěné zimní zahradě, ale ani to není stoprocentní.

Štětinatec laločnatý nebo-li vakovec 
Jedná se o liánu z čeledi tykvovitých. Pokud má oporu a kde se přichytit, dorůstá několika metrů a roste až do zámrazu. Nemusí se předpěstovávat, vyséváme přímo k opoře z jara nebo na podzim. Většinou se rozmnožuje samovýsevem. Pokud má dobré podmínky (výživnou zem, teplo) může se stát, že poroste až příliš bujně. Zasadíme jej tedy tam, kde je třeba zakrýt velkou plochu, a to i po více let. Kvete nenápadnými, bílými květy. Dekorační jsou velké, tmavě zelené listy. Plod má tvar asi pěticentimetrové oválné bobule s měkkými ostny, uvnitř mezi čtyřmi přepážkami jsou plochá semena podobná melounovým. 

Kvamoklit
Méně známá, ale také bujně rostoucí liána. Kvamoklit v březnu předpěstujeme a po polovině května vysazuje na stanoviště. Má pěkné hluboce laločnaté listy a tmavě červené květy (např. odrůda 'Cardinal'), které se objevují ve velkém množství. Pokud je příznivé počasí pokvete od června do konce září. Potřebuje chráněnou, slunnou polohu a jako všechny popínavky dostatek živin a vláhy. Dobře snáší zaštipování a pěkně se rozvětvuje, hodí se na pergoly i balkony buď pěstovaný v nádobách, nebo ve volné půdě.

Lagenárie
Kvete velkými, bílými květy a plodí okrasné tykvičky, které lze usušit a používat jako dekorativní nádoby. Dekorativní jsou i velké srdčité listy. Sama se přichytí opory pomocí úponků a šplhá až do výše tří metrů. Svědčí jí slunné stanoviště a výživná půda.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se