×
Hledat v našem blogu

Vánoční dekorace z kvetoucích rostlin? Jaké rostliny kvetou na Vánoce?

Jedna z nejušlechtilejších pokojových rostlin, krásná sestra čajovníku. Víte, o které květině je řeč? O kamélii, jejíž květy člověka okouzlovaly již před tisíci lety a je tomu tak dodnes.

Aby kamélie prospívaly, vyžadují zimní klid, světlo ale ne slunce, zálivku měkkou vodou, rosení. Jestliže ale jejich nároky splníte, odmění se množstvím nádherných květů jako žádná jiná pokojovka. Množit je lze řízkováním a zmlazovat řezem.

Kamélie (Camellia) pochází z Jižní Asie, Japonska a Číny. Jsou to stálezelené keře nebo malé stromy, jež jsou dekorativní nejen květy, ale i olistěním. U nás je však můžeme pěstovat jen jako nádobové pokojové květiny. Jednoduché nebo plnokvěté květy se objevují na přelomu zimy a jara v barevné škále od bílé a růžové až po červenou, mohou být i různě žíhané. Dříve patřily kamélie k oblíbeným pokojovým rostlinám, v dnešních bytech ovšem většinou nenacházejí vhodné prostředí k růstu. Kamélie je možné za určitých podmínek pěstovat i při vyšší teplotě, je však třeba počítat s tím, že budou kvést méně a celkově nebudou v tak dobré kondici.

Aby kamélie kvetla …

  • potřebuje dostatek rozptýleného světla, nejlépe u východně orientovaného okna - přímé sluneční paprsky ale vhodné nejsou.
  • teplota by se měla pohybovat mezi 5-15°C, otužilé rostliny dokonce krátkodobě snesou i mírný mráz (ale nikoli prudké změny teplot). Je vhodné ji pěstovat v zimní zahradě, chladné hale či chodbě s oknem, v zasklené verandě, nevytápěné místnosti, případně v meziokenních prostorách, pokud jsou dostatečně velké.
  • v červnu jí omezíme závlahu i vlhkost vzduchu (větráme, rostlinu nerosíme), aby nasadila na poupata. V období před rozkvětem a při květu však kamélii opět zaléváme více, a to odstátou, měkkou vodou, substrát by neměl nikdy vyschnout.
  • po odkvětu teplotu postupně zvyšujeme.
  • pěstujeme ji v mírně kyselém substrátu (pro kyselomilné pokojové rostliny, pro rododendrony a azalky nebo pro vřesovištní rostliny). Přesazujeme je jednou za dva až tři roky, starší exempláře ještě méně často. V zimě je pravidelně přihnojujeme hnojivem bez obsahu vápníku, např. dlouhodobě působícím organickým hnojivem s guánem.
  • rosíme ji, prospívá jí vyšší vzdušná vlhkost.
  • v letních měsících jim svědčí letnění na závětrném, stinném místě.
  • Pozor, jsou citlivé na extrémní výkyvy vlhkosti a teploty.
Tag: Vánoce

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se