×
Hledat v našem blogu

Přezimování přenosných rostlin – jaké stanoviště, kterým druhům nejvíce vyhovuje?

Aby bylo zimování přenosných rostlin úspěšné, musíme je umístit na správné stanoviště. Většině rostlin vyhovuje teplota k přezimování okolo 5 – 10°C, rozhodující je však množství světla. Druhům, které na zimu opadávají, postačí světla méně, stálezelené rostliny musí mít světla naopak dostatek. Zcela tmavé stanoviště ale nevyhovuje žádné z rostlin.

  • Druhy, které v zimě potřebují hodně světlé stanoviště

Banánovníky

Jak v létě, tak ani v zimě nesnášejí přímé slunce. Světlo ovšem potřebují. Kromě něj i vysokou vzdušnou vlhkost, aby jim nezasychaly okraje listů.

Bougainvillea

Určitě její obrovské keře obdivujete v jižních státech při své dovolené. Pokud však rostou mimo svou domovinu, ztrácejí na určitou část roku listy. V našich klimatických podmínkách během zimy. Opadu listů nezabráníte, takže zálivku opravdu nezvyšujte. Přemokřením by rostlině uhnívaly kořeny a zahynula by. Během zimy jí umístěte na světlé místo s teplotou okolo 10 °C a zeminu udržujte jen mírně vlhkou. V dubnu znovu vyraší.

Vavřín

Přestože je vavřín stálezelenou dřevinou, dopřejete-li mu vegetační klid a v zimě snížíte teplotu pod 10°C, přezimuje i nedostatku světla. Venku ho můžete ponechat do doby, než teplota poklesne pod -5°C.

Palmy

Přestože v létě palmy potřebují světla hodně, během zimního vegetačního klidu jsou mnohé kupodivu velmi nenáročné. Např. Trachycarpus dokáže bez újmy přečkat i dva měsíce na slabě osvětleném stanovišti.

Kalokvět

Umístíte-li je přes zimu na světlé stanoviště, listy si zachovají. Oproti tomu na tmavém stanovišti jejich listy zavadnou, ale na jaře opět vyraší. Rostliny potom ale nekvetou v červnu, nýbrž až na konci léta.

Štětkovec

Štětkovec je odolnou přenosnou rostlinou, v létě mu nevadí ani průvanem zatížená místa balkonů a teras. V zimě ho musíme umístit na světlé místo s teplotou okolo 5 až 10°C. Řez se provádí až na jaře.

Agáve

Při dobré ochraně se může pěstovat i celoročně venku, jistější však je pěstovat ji jako přenosnou rostlinu. Milují slunce, úpal a sucho, v létě proto potřebují být na jižní straně, kde svítí celý den slunce.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se