×
Hledat v našem blogu

Květen je ideálním časem pro vysetí semínek Astry

Z podzimních aster se pěstují nejčastěji novoanglické (Aster novae – angliae) a novobelgické (Aster novae – belgiae) v něžných barvách růžové, modré, fialové a karmínové. Oba druhy pocházejí ze Severní Ameriky, a jsou vyšlechtěny odrůdy kvetoucí časně, poloraně i pozdně. Podzimní záhon tak může kvést od počátku září až do konce října.

Podzimní astry se uplatní ve smíšených skupinách trvalek nebo v pozadí záhonů – jsou totiž poměrně vysoké - některé odrůdy dosahují výšky půldruhého metru (např. pozdní modrofialová astra ‘Barr’s Blue’). Sázíme nejvýše čtyři rostliny na plochu jednoho metru čtverečního. Raší v pozdním jaru a z počátku rostou pomalu. Nesnáší přemokřené půdy, zálivku ale vyžadují pravidelnou po celou dobu vegetace. Neprospívá jim písčitá půda a dlouhodobý nedostatek vláhy, rostliny pak málo kvetou a trpí padlím. Ve výživné, vápenité půdě na slunném stanovišti snesou i kratší období sucha. Před výsadbou je přihnojíme kvalitním kompostem, přísun živin vítají, vzhledem ke své mohutnosti, i během růstu.

Jestliže je počátkem července asi o polovinu zastřihnete, zesílí. Dobu kvetení tím sice oddálíte asi o dva týdny, rostliny však budou pevnější. Nejvyšší odrůdy je dobré kvůli větru a případnému lámání včas vyvázat k opoře tak, aby si trsy zachovaly přirozený tvar. 

Množení aster je jednoduché: na jaře trs rozdělte na menší díly a zasaďte na vybrané místo. Trs rozdělte i tehdy, pokud začnou rostliny „vyholovat“ od středu trsu, zmladíte je tak.

Oba jmenované kultivary vytvářejí mohutné, dlouho kvetoucí trsy. Jejich blízká příbuzná ´Aster dumosus´ je sice mnohem nižší (dorůstá výšky od patnácti do padesáti centimetrů), kvete však stejně bohatě a to již od srpna. Kromě barev obvyklých pro vysoké astry je v sortimentu i raná purpurově červená odrůda ‘Jenny’. Nižší odrůdy aster jsou vhodné k osázení skalek či jako obruba záhonů, výborně se hodí i k pěstování v nádobách na terase nebo na balkoně. 

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se