×
Hledat v našem blogu

Zázvor – nenápadná, ale zdraví prospěšná bylina

Jde o nenápadnou bylinu, ale přesto o skvělého pomocníka, který vám pomůže při různých zdravotních obtížích. Zingiber officinale, čili zázvor lékařský je vytrvalou bylinou. Pěstuje se pro dužnaté oddenky obsahující výrazné aromatické silice s ovocnou citrusovou chutí. Z oddenků zázvoru vyrůstají štíhlé stvoly, dosahující výšky až 1,5 metru. Stvoly nesou dlouhé, čárkovitě kopinaté listy. Květy jsou žluto fialové barvy, uspořádané do klasů dlouhých asi 5 cm. Výjimečně se na rostlině vyvinou plody, které ale nedozrávají.

Zázvor byl do našich končin dovezen až z daleké Číny, kde se podle dochovaných informací pěstuje již nejméně tři tisíce let. Pro pěstování zázvoru jsou podmínky tropické Asie naprosto ideální. V našich klimatických podmínkách je lze napodobit pěstováním ve skleníku, ale dařit se mu bude také, pokud jej budete pěstovat doma v květináči.

Aby byly oddenky šťavnaté, potřebují dostatek vláhy, ale také poměrně vysokou teplotu bez velkých výkyvů. Květináč s rostlinou nestavte přímo na okno, kterým byste případně větrali, aby rostlina nebyla vystavována přívalům chladného vzduchu proudícího do místnosti. Oddenky s rašícími pupeny nařízkujte a pak zasaďte do půdy. Ta by měla být dobře propustná, bohatá na živiny a schopná zadržovat vlhkost. Řízky umístěte jen mírně pod povrch, aby se pupeny mohly rychleji prodrat ven. V hlíně nesmí být žádné kameny, protože ty by způsobily znetvoření oddenků.

Substrát udržujte stále vlhký. Oddenky začnou rašit poměrně rychle. Po vzejití výhonků umístěte rostlinu na stinnější místo, aby nebyla vystavena přímému slunci. Místnost, ve které zázvor pěstujete, by měla být v každém případě světlá a teplá, takže například kuchyně nebo obývací pokoj jsou naprosto dostačující. Pravidelnou zálivku rostlině dodávejte měkkou, nejlépe dešťovou vodou a samozřejmě nezapomeňte na pravidelné přihnojování.

Zázvor je skvělým pomocníkem při různých zdravotních obtížích. Pomáhá při nachlazení, různých virózách, ale také i při střevních infekcích, nadýmání, zvracení, hodí se pro těhotné ženy, které trpí pocity nevolnosti zejména v prvním trimestru těhotenství. Může se využívat při dráždivém kašli nebo při zánětu slinivky. Zázvor skvěle likviduje nežádoucí bakterie v našem těle, má totiž skvělé baktericidní a fungicidní účinky. Je pomocníkem při snižování cholesterolu, zvyšuje množství krvinek, je vynikajícím preventivním prostředkem proti ateroskleróze.

Tag: Bylina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se