×
Hledat v našem blogu

Dlouhověká trvalka do zahrady bez nutnosti přesazování? I takové se najdou, pěstujte pivoňky.

Pivoňky jsou dlouhověké trvalky, které se pěstovaly již před téměř dvěma tisíci lety, v Evropě se objevily až ve středověku. Nejoblíbenější byly plnokvěté odrůdy, jež stále v nabídce převažují, ale v posledních letech si získávají stále větší oblibu pivoňky s květy jednoduchými či poloplnými, jejichž průměr bývá více jak patnácticentimetrový (existují i odrůdy s květy až dvaceticentimetrovými), s bonusem příjemné vůně. Všechny druhy rostou pomalu, trvá jim minimálně tři roky, než začnou kvést a nesnášejí přesazování. Půda by měla být propustná a živná, teplejší chráněná poloha na mírném slunci nebo v polostínu.

Nejdříve ze všech kvete jemně působící pivoňka tenkolistá (Paeonia tenuifolia), rostlina dorůstající výšky do půl metru. Listy jsou podobně stříhané jako u fenyklu, jednotlivé květy plné a velké, v sytě červených odstínech.

Po polovině května rozkvétá vonnými, do fialova zbarvenými plnými květy (jsou i odrůdy bílé a růžové) pivoňka lékařská (P. officinalis) a s tmavě zelenými lesklými listy.

Nejmohutnější je pivoňka bělokvětá (P. lactiflora), která rozkvétá od druhé poloviny května do konce června. Z původního druhu je vyšlechtěno nejvíce barevných odrůd, a to v bílé, fialové a červené barvě, s květy poloplnými nebo plnými. 

Pivoňky mohou mít květy:

  • Jednoduché – miskovitého tvaru s jednou či dvěma řadami zvlněných korunních lístků a nápadnými tyčinkami uprostřed květu (např. Patio Dublin)
  • Poloplné – podobné jako předešlé, mívají však tři řady korunních lístků (v tmavě růžové barvě je to např. Cora Stubbs, ve světle růžové Westener nebo v čistě bílé Hawaian Sun, světle růžové květy s nažloutlým středem Bowl of Beauty).
  • Plné – bývají okrouhlé, s jednou nebo dvěma vnějšími řadami velkých korunních lístků, ostatní jsou hustší, zmenšují se ke středu a vyplňují zbytek květu tak, že tyčinky téměř zanikají. Některé odrůdy jsou dvoubarevné, jakoby žíhané – např. červenobílá Gay Pare’ či bíločervená Madame Jules Dessert. Zajímavě vypadá lososová odrůda Pink Hawaien Coral, Lady Anna potěší milovníky růžové barvy, tmavě růžová Dr. Alex Flamming, Patio London Big Ben i odrůda Rubra Plena (červená) a Alba Plena (bílá) krášlily už zahrádky našich babiček a prababiček.
  • Sasankovité – typické pro japonské pivoňky a kultivary z nich vyšlechtěné, střed květu vyplňují korunní lístky vzniklé z tyčinek.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se