Ozimá cibule má, stejně jako ta klasická, plno vitamínů

Ozimá cibule má, stejně jako ta klasická, plno vitamínů

Je-li cibule nepostradatelnou ingrediencí ve vaší kuchyni, rozhodně se vyplatí vyset i ozimou cibuli. Jak ji pěstovat?

Pěstujeme ji z důvodu brzké sklizně na jaře, kdy se tak můžete těšit z vlastní úrody a nálože vitamínů. Ideální termín pro výsev je od poloviny srpna. Vysejeme-li ozimou cibuli včas, do příchodu zimy dosáhne cca 0,5 cm v krčku, čímž bude dostatečně silná na přezimování i pod sněhem a na jaře velmi brzy vyraší. Vy se tak budete moci těšit na bohatou a brzkou úrodu.

Během  vegetace se její ošetřování neliší od jiných odrůd cibule. Můžete ji sklízet již od jara jako „zelenačku“, později jako zelenou cibuli s natí. Není dlouhodobě skladovatelná, maximálně 3-6 měsíců. Po výsevu je vhodné ji překrýt netkanou bílou textilií a zavlažovat, zejména pokud je suchý podzim. Přes zimu působí textilie jako ochranný kryt před holomrazy a částečně tak nahrazuje nedostatečnou sněhovou pokrývku.

Pro svůj obsah cenných látek má cibule velmi pozitivní vliv na naše zdraví, obsahuje sirné sloučeniny, vitamín C, vápník, selen, zinek, flavonoidy apod. Konzumace cibule pomáhá ke snižování cholesterolu v krvi, ke snížení krevního tlaku, působí proti nachlazení, rýmě a proti řadě bakterií, také snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Nať i mladá cibulka jsou bohatým zdrojem vitamínů a důležitých látek. Druhy se liší chutí, některé mají palčivější a jiné naopak mírnou, což ocení zejména mladší strávníci.

Gerda – nesmí chybět v tradiční čínské a italské kuchyni obsahuje dvakrát vyšší množství vitamínu C v nati, má pozitivní vliv na trávení.

Augusta – dobře přezimuje, má krátkou vegetační dobu a nabízí brzkou úrodu, tj. sklizeň, jedná se o cibuli střední velikosti.

Hiberna – výnosná odrůda, jedná se o velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibuli se středně silným krčkem, vyniká příjemnou chutí a velmi dobrým přezimováním.

Senshyu Yellow – Allium – mrazuvzdorná, polopozdní odrůda, brzká sklizeň, japonská odrůda mající žlutou barvu. Semínka se vysévají až po půlce srpna, ne dříve.

Publikováno dne 2019-10-18 Zahrada, Zelenina 27
Štítek: Zelenina

Menu