×
Hledat v našem blogu

Kamélie je jednou z nejkrásnějších pokojových rostlin

Kamélie japonská (Camellia japonica), je původem z východní Asie, kde může vyrůst až do výšky 3 m. Své jméno nese po brněnském botanikovi J. J. Kamelovi, který působil na Filipínách a pojmenoval ji tak Carl Linné. Patří do čeledi Theaceae, podobně jako čaj. Její pěstování již vyžaduje zkušenosti.

Podle odrůdy, mohou být květy různě velké, jednoduché, ale také plnokvěté. Dočkáme se jich během zimy nebo na začátku léta, ozdobné jsou však také listy, které jsou tuhé, tmavě zelené.

Jak se o ně postarat?

  • Nehodí se do přetopených panelákových bytů. Kamélie mají rády chladnější vzduch s vyšší vzdušnou vlhkostí. Toho je možné docílit pravidelným rosením nebo umístěním květníku na misku s vodou a oblázky (květník se nesmí přímo dotýkat vody). Zvýšenou vlhkost potřebují zejména v období nasazování poupat - suchý vzduch je základní příčinou opadávání ještě nerozvitých poupat. Dále to je způsobeno výkyvy v teplotách nebo také při nevhodné zálivce. Nedoporučuje se měnit proto rostlině stanoviště.
  • Aby květy vydržely co nejdéle, rostlina nesmí přeschnout a potřebuje teplotu maximálně 16 stupňů.
  • Během vegetace ji přihnojujeme běžnými hnojivy na pokojovky, které nemají vysoký obsah vápníku.
  • Stanoviště by mělo být světlé s rozptýlenými paprsky (postačí záclona v okně).
  • V letních měsících je vhodné letnění (když je deštivo, dáváme pozor, aby rostlina nebyla přemokřená).
  • Kamélie nesnášejí vápník! Substrát by tedy měl být kyselejší, do pH 5,5 – koupíme tedy již speciální zeminu pro kyselomilné rostliny, nebo smícháme zahradní zeminu s hrabankou a rašelinou v poměru 1:1:1.
  • V době po odkvětu kamélii přesazujeme a vždy necháme zeminu mezi zálivkami řádně vyschnout. Vybereme jen o trochu větší květináč, než byl původní. Po dosažení velikosti, která nám vyhovuje, už k přesazování nepřistupujeme, postačí jen každý rok vyměnit svrchní vrstvu substrátu.
  • Řez odborníci nedoporučují žádný nebo jen u velmi starých keřů.
  • Kamélie jsou náchylné na napadení sviluškami a mšicemi. Nejčastější je ale napadení červci, proto čas od času zkontrolujte spodní stranu listů. Dále trpí houbovými chorobami, padlím, ale i různými virózami.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se