×
Hledat v našem blogu

Nezapomněli jste vysít dvouletky? Jaké pěstovat, aby byla Vaše zahrada pěkně nakvetlá po celou sezónu?

V době, kdy letničky teprve vyséváme a jiných květů je také poskrovnu, rozkvétá spousta dvouletek. Doplňují se s jarními cibulovinami i letničkami. Mnoho dvouletek se však dokáže vysemenit samovolně a v blízkosti mateřské rostliny se tak objeví množství mladých rostlinek, které stačí potom přesadit. Aby kvetly a rozvinuly svoji krásu v pravý čas, nesmíte je v letních měsících zapomenout vysadit. Jaké jsou ty osvědčené druhy?

Topolovka
Často se pěstuje jako dvouletka, ale na vhodných místech se z ní může stát trvalka. Patří mezi tradiční venkovské rostliny, květy jsou léčivé. Barvy květů mohou být od bílé až po temně fialovočervenou, modrá však zcela chybí. Potřebuje humózní, výživnou půdu, plné slunce, střední zálivku. Jsou vhodné do skupin dřevin, vyšších trvalek i letniček.

Violka
Stále stoupá obliba různých odrůd violky rohaté. Na jedné rostlině mohou vykvétat desítky většinou vícebarevných květů, jejichž paleta zahrnuje všechny běžné barvy. Květy jsou podstatně menší, než u macešky zahradní, ale je jich více. Půda by měla být humózní, výživná, stanoviště na plném slunci až v polostínu. Oblíbená dvouletka se vysazuje do okrasných záhonů, na jejich obruby i do různých typů nádob. Violky lze pěstovat na rozdíl od dvouletých macešek i více let.

Náprstník červený
U nás se rozšířil od 19. století, patří tu k nepůvodním druhům, na některých místech však (Jeseníky, Brdy) už zdomácněl. Dvouletá, výjimečně i víceletá jedovatá rostlina vytváří prvním rokem přízemní růžici listů, druhým vyžene přímou, obvykle nevětvenou lodyhu. Nejčastěji jsou květy zbarveny nachově, přičemž uvnitř se vyskytují ještě tmavě fialové až červené, bíle ohraničené skvrny, existují i další varianty vyšlechtěných různě barevných odrůd. Je používán hlavně jako okrasná rostlina (součást skupinových výsadeb i solitéra), v léčitelství a farmacii k léčbě srdečních potíží, deprese, migrény, nespavosti a poruch ledvin. Je vhodné jej chránit před mrazy pokrývkou z chvojí.

Sedmikrásky
Jedněmi z nejstarších dvouletek pěstovaných na našich zahradách jsou sedmikrásky. Mohou se pěstovat jako trvalky, ale časem se květy zmenšují. Jsou nenáročné na pěstování, vyhovuje jim propustná, humózní půda, plné slunce až polostín a střední zálivka. Hodí se do obrub, na pokrytí záhonů, mezi cibuloviny i na hroby či veřejná prostranství.

Hvozdík bradatý
Patří mezi nejstarší zahradní dvouletky, pěstuje se již stovky let a na jednom stanovišti vydrží i několik let. Spolehlivě však kvete jen druhý rok po výsevu. Z přízemní růžice lesklých listů vyrůstá stonek s okolíkem výrazných a velmi vonných květů, jež jsou vhodné i k řezu. Půda by měla být humózní, hlinitá, výživná, stanoviště na plném slunci.

Šalvěj muškátová
V našich podmínkách je to dvouletá okrasná zahradní rostlina. Obsahuje aromatické látky, používá se proto při výrobě vín a v kosmetice při výrobě parfémů a aromatických olejů, zajímavostí je, že zatímco ženám voní, mužům spíše ne. V subtropických oblastech, mrazuprostých, se z ní stává i trvalka. Barva květu je bílá, růžová až modrá/fialová. Půdu potřebuje humózní, výživnou, stanoviště na plném slunci. Nevadí jí sucho. Sama se vysemeňuje.

"

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se