×
Hledat v našem blogu

Srpen je ve znamení sklizně – vlastnoručně vypěstované ovoce a zelenina může být denně ve vašem jídelníčku

Ať už jde o pozdní druhy jahod, malin, různých druhů peckovin a jádrovin (jako jsou meruňky, broskve, jablka, hrušky), borůvek, ostružin, rybízu….
Některé záhony již zejí prázdnotou po sklizené ranější zelenině, ale ve výsevech můžete ještě pokračovat. Velikost úrody závisí zejména na počasí, ale trochu péče je také zapotřebí.

Kontrolujte úrodu a preventivně nebo včas zasáhněte proti škůdcům a chorobám. Hrozny, za delšího deštivého počasí, mohou být napadeny plísní šedou, chráníme je tedy vhodnými přípravky např. Mythos, Quadris nebo Rovral. Rez hrušňová se projevuje oranžovohnědými, okrouhlými skvrnami na listech. Jde o houbové onemocnění hrušní (choroba ale potřebuje k životu dva hostitele, hrušně a jalovce, na které se stěhuje na zimu - staré jalovce v srpnu proto prořezejte a ošetřete fungicidem, ochráníte tak hrušně v širokém okolí).
Sušší počasí svědčí zejména savým škůdcům, jako jsou např. svilušky, molice nebo mšice - objevíte-li je na rostlinách, je třeba včas zakročit (kromě chemických insekticidů můžete použít i zdravotně zcela nezávadné přípravky na bázi lecitinu a řepkového oleje, které jim zalepí dýchací otvory). Pokud byla úroda jabloní a slivoní v tomto roce ohrožena přemnožením obaleče jabloňového, je vhodné provést postřik proti němu i po sklizni.

"Dozrávající ovoce chraňte před ptactvem a vosami - pomůže obalení do síťoviny."

Alespoň u nás, si dali stromy letos pauzu, ale jsou-li ty vaše obaleny úrodou, podepřete větve, aby se pod tíhou ovoce nerozlámaly (křehčí dřevo mají zejména peckoviny). V dlouhém období sucha stromy vydatně zavlažujte, hlavně jabloně a broskvoně potřebují pro úplné dozrání velké množství vody.  Spadané a hnijící ovoce sbíráme. Máte-li asanační jámu, zbavujeme se jej tam a prosypáváme vápnem, zabráníte tak dalšímu šíření chorob a škůdců.

Do konce srpna je vhodné provést letní řez peckovin a jádrovin, později by se rány hůře zacelovaly a stromy by mohly trpět klejotokem. Odstraníme zejména všechny poškozené větve, a poté ty, které vytvářejí příliš hustou spleť a jdou napříč ostatními. Odstranit se musí také ty větve, které mají známky napadení chorobami (v případě moniliové spály jsou to obvykle všechny konce větviček až na zdravé dřevo). Odřežeme odplozené výhony maliníku těsně nad zemí a po sklizni angreštu a rybízu také provedeme jejich prostřih.  Vysadíme nové jahodníky - aby v příštím roce měly slušnou úrodu, musí do zimy dobře zakořenit. Stále můžeme vysévat některé druhy zeleniny – šrucha, štěrbák, saláty, kozlíček, ředkvičky, fenykl, kopr, špenát a další.

Tag: zahrada, srpen
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se