×
Hledat v našem blogu

I ze srpnových výsevů ještě stihnete sklidit

Ze semínek vysetých nyní ještě můžete vypěstovat spoustu lahodné zeleniny, výběr druhů není tak široký, ale i tak se něco najde. 

V srpnu můžete vysévat černou ředkev, červenou řepu, kedluben, zeleninový fenykl, brokolici, endivii, mangold, špenát nebo zimní zeleninu: růžičkovou kapustu, kadeřávek či pór. Lze rovněž vysít zelí pro podzimní a zimní sklizeň, a pro sklizeň v příštím roce černý kořen a ozimou cibuli. Průběžně můžeme vysévat i celoroční odrůdy ředkviček. Pokud je sucho, výsevy dostatečně zaléváme, aby dobře vzešly.

V průběhu srpna stále můžeme vysévat saláty, lepší jsou letní odrůdy, odolné proti horku, hořknutí a vybíhání do květu nebo odrůdy určené k řezu listů, které můžeme sklízet velmi brzy, po seříznutí navíc znovu obrůstají. Ledový salát je vůči horku také odolný, avšak ucelené hlávky tvoří dlouho. Vysít lze rovněž čekanky pro sklizeň kořenů a pozdější zimní rychlení, nebo červené či zelené salátové čekanky s nahořklou chutí pro podzimní doplnění vitaminů. Opakovaně můžeme vysévat a včas sklízet roketu/rukolu, asijské listové saláty a kopr pro sklizeň mladých lístků, přičemž po seříznutí většinou znovu obrazí. 

Kolem rostoucích sazeniček půdu mulčujeme ideálně slámou, zaschlou trávou nebo listím – mírní se výpar vody, růst plevelů, mulč chrání i půdu a podporuje tvorbu humusu, který opět pomáhá zadržovat vodu. Nezapomeňte, že listová zelenina vyžaduje dostatek vláhy, aby byla křehká, nehořkla a nevybíhala předčasně do květu. V letních měsících bývá výhodou i částečné zastínění – například záhon v polostínu pod stromy nebo vedle plůtku z pnoucích fazolí, hrášku či okurek. Příliš vysoké teploty semínkům nesvědčí, v úplném stínu však např. salát pro změnu špatně tvoří hlávky.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se