×
Hledat v našem blogu

Ředkve, výtečná zelenina, kterou byste neměli opomíjet

Ředkvičky pěstují i ti nejmladší zahradníci na školních zahradách, ale ředkve jsou zeleninou, která se mezi českými zahrádkáři příliš nepěstuje, což je škoda. Rostou poměrně rychle, dají se sklízet postupně a jsou schopné narůst docela velké, aniž by byly vevnitř vatovité. Byla pěstována v Číně, Japonsku, i ve starověkém Egyptě.

Kořen ředkve, stejně jako u ředkviček, může mít různé barvy – bílou, černou, žlutou, hnědou či červenou. Také má různé stupně peprnosti - některé druhy jsou vyloženě jemné a lahodné (zejména z bílých odrůd), jiné naopak velmi peprné (například ředkev černá).

Mezi dlouhou řadu příznivých účinků na organismus počítáme zejména vysoký obsah vitaminu C, ten pomáhá detoxikaci organismu a při budování imunity. Najdeme zde však nejen „céčko“, ale i vitaminy skupiny B, železo, hořčík, draslík. Ředkev působí blahodárně na stav srdce a cév, snižuje cholesterol, napomáhá tedy předcházení kardiovaskulárním chorobám. Jsou-li potíže s trávením, potažmo zácpou, zařaďte bílou ředkev pravidelně na svůj jídelníček, prospívá játrům a dokáže významně usnadnit rozpouštění ledvinových či žlučníkových kamenů. Díky aktivním enzymům prospívá trávení, proto si ji dopřávejte s každým těžkým mastným jídlem. Konzumace je ideální v syrovém stavu, tehdy dodají tělu nejvíce užitečných látek.

Odrůd je poměrně mnoho, nejrozšířenější jsou odrůdy bílé. Např. Astor – odrůda letní ředkve, bulva je podlouhlá, délky  35 – 40cm, Rampouch –  podlouhlá bílá ředkev, jarní, lze sít poměrně brzy, Japana F1 – zimní podlouhlá bílá, Jarola F1 – podlouhlá bílá s rychlým růstem a odolností proti vybíhání do květu, zajímavé barvy nabídne například Jantar – drobná letní odrůda oranžové barvy, nebo Karmina – zářivě červená letní odrůda se středně dlouhou a protáhlou bulvičkou (její výhodou navíc je, že v lehčích půdách netrpí houbovitostí), kulatá černá ředkev – podzimní ředkev, má rychlý růst, větší, kulovité bulvičky o průměru 5 – 10cm (je velmi pálivá, ale také vhodná ke skladování), ke skladování se hodí i ředkve Panter nebo Red Meat s velmi lahodnou chutí a krásnými barvami.

Nejranější odrůdy mají vegetační dobu jen cca 60 dní, sejeme je od března, můžeme sít i na podzim, polorané odrůdy sklízíme po 90 dnech, vyséváme v dubnu a květnu. Pozdní odrůdy s dobrou skladovatelností rostou až 120 dní, sejeme v červenci a srpnu. Pro ředkev je nutností dostatečně živná půda, je rostlinou II. tratě, nemá tedy ráda přímé vyhnojení, nýbrž záhon, kde bylo dobře vyhnojeno pro předplodinu. Nesnáší přesazení. Ředkev vyséváme mělce, jen do hloubky cca jeden centimetr, sejeme do řádků, ne příliš hustě, protože budeme jednotit na cca 10 – 15 centimetrů. Výsevy můžeme překrýt netkanou textilií, abychom ho chránili zejména před dřepčíky a květilkami. Rostliny vyžadují jednocení, pletí a zálivku. Zálivka je nutná pravidelná, proto, aby bulvičky byly jemné a nedřevnatěly.

Nikdy ji nepěstujeme po košťálovinách, jsou totiž příbuzní, a hrozí přenos choroboplodných zárodků, zejména nádorovitosti košťálovin, kdy na kořenech rostou nádorky - ochrana je jen preventivní – alespoň čtyřletý cyklus pěstování košťálovin a včasné pletí, také vápnění půdy.

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se