Květák čili karfiol může být i zelený či fialový

Květák čili karfiol může být i zelený či fialový

Květák (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, která vznikla šlechtěním divoké brukve zelné. Konzumuje se jeho zdužnatělé květenství, které je obklopeno tmavě zelenými listy, které ho chrání před sluncem a škůdci. Běžně se pěstuje i v našich podmínkách.

Kromě klasické bílé odrůdy existuje ještě květák zelený a fialový. Zelená barva květáku Romanesque je dána přítomností chlorofylu, zatímco barva fialové odrůdy je zapříčiněna obsahem antokyaninu, svou chutí se však barevné odrůdy od tradičního květáku výrazně neliší. Podle doby sklizně jej rozdělujeme na rané, letní, letně podzimní a zimní odrůdy.

Květák je pěstebně náročnější zeleninou, jelikož potřebuje čerstvě prohnojenou půdu a velké množství vody. Ideální je pro něj slunné stanoviště. Před výsadbou do půdy zapravíme až 5 l vyzrálého kompostu na 1 metr čtvereční, případně i trochu vápna. Semena květáku vyséváme k předpěstování do skleníku nebo pařeniště, případně vysazujeme zakoupené předpěstované sazeničky. Sazenice kupované by měly být řádně otužené. Předpěstováváme-li si sadbu, uplyne do výsadby sazenic 35 až 40 dnů. Od dubna je možné květák vysévat i přímo na záhon. Po celou vegetační dobu květák pravidelně zaléváme, nejvíce však během nasazovaní růžic a před sklizní. Po vysazení je květák poměrně náchylný na mrazíky, proto je třeba záhon překrýt bílou netkanou textilií, která jej ochrání nejen před zimou, ale zároveň i před škůdci. Cca 3 až 4 týdny po výsadbě (při začátku tvoření růžic) je dobré květák pohnojit dusíkatými hnojivy. Během růstu jej pravidelně okopáváme a přihrnujeme zeminu. Svázáním listů nad růžicí můžeme předejít žloutnutí růžic, ke kterému může dojít vlivem přílišného osvětlení. Po sklizni ho skladujeme v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu - vydrží asi 10 dní, poté začne plesnivět, což se projeví černými skvrnami.

Květák obsahuje významné množství vitamínu C, provitamín A (betakaroten), vitamín B, E. Je v něm také spousta stopových prvků a minerálů, jako je draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, mangan, měď a selen a nechybějí mu ani fotochemické antikarcinogeny. Je ideálním pomocníkem při redukční dietě a mohou jej i diabetici, není v něm totiž téměř žádný tuk. I když obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou, je vhodný při hypertenzi. Konzumace květáku je doporučena lidem s trávícími problémy a žaludečními chorobami. Zlepšuje průchodnost střev. Napomáhá k celkové detoxikaci organismu, pomáhá totiž odstraňovat přebytečnou vodu z tkání, jeho konzumace je vhodná při selhání ledvin a artritidě. Látky v něm obsažené působí také proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst vlasů a mají i protisklerotické účinky. Není vhodný pro osoby trpící dnou a lidi se žlučníkovými kameny.

Publikováno dne 2019-07-11 Zelenina 87
Štítek: Zelenina

Kategorie našich článků

Vyhledávání v našich článcích

Menu