×
Hledat v našem blogu

Mečíky nevysazujte dříve, než je půda řádně vyhřátá

Je registrováno několik tisíc kultivarů mečíků nebo také gladiolů a jejich celkový počet se odhaduje na desetitisíce - květy nejrůznějších tvarů a barev patří do čeledi kosatcovitých (Iridaceae). Původně pochází z jihu Afriky. U nás se rozšířily až po roce 1930. Jak tyto hlíznaté rostliny pěstovat?

  1. Nejdůležitější je nákup zdravých a silných hlíz. Při nákupu si hlízy důkladně prohlédněte. Měli byste nahlédnout i pod jejich slupky - objevíte-li tam vpadlá nebo nezvykle zbarvená místa, nekupujte je. Nemocné hlízy by vám mohly zamořit celou zahradu. Spoléháte-li se na uskladněné hlízy z loňského roku, jejich stav zkontrolujte stejně pečlivě - hlízy mečíků, pěstovaných po několik let na tom samém místě, se snadno nakazí chorobami.
  2. Každý rok jim musíte najít nové místo.
  3. Před vysazením hlízy namořte, obzvlášť v tom případě, pokud jste na rostlinách v předchozím roce pozorovali příznaky chorob. Před namořením odstraňte z hlíz všechny slupky, dejte je do obalu z řídké tkaniny a zavěste je do roztoku mořidla asi na půl hodiny až hodinu. Po tom je ihned zasaďte do země.
  4. Hlízy vysazujeme od druhé poloviny dubna podle počasí. Dříve je to riskantní, půda musí být řádně prohřátá. Vysazují se zásadně na plné slunce do lehčích až středně těžkých, propustných, dobře zpracovaných půd s dostatečnou zásobou humusu a živin. Vadí jim přímé hnojení nerozloženými organickými hnojivy.
  5. Hlízy zasaďte asi do deseticentimetrové hloubky, aby vzrostlé rostliny nepovalil vítr. Po vysazení je zahrňte zeminou a důkladně je zavlažte. Nastelete-li na povrch půdy mulč, ušetříte si hodně práce s okopáváním i zálivkou.
  6. Od poloviny července gladioly vykvétají. Květenství odřezávejte poté, co se vybarví tři až čtyři spodní poupata a současně se začnou otevírat první dva květy. Stonek řežeme maximálně s jedním až dvěma lodyžními listy, ostatní listy se nesmějí poškodit, jelikož náhradní hlíza začíná intenzivně růst teprve po odřezání květů.
  7. Pokud květy neskončí ve váze, odkvetlá květenství odstraníme.
  8. Hlízy sklízíme do konce září bez ohledu na stav rostlin (tj., i když rostliny mají ještě zelené listy), nejsou mrazuvzdorné. Celý stonek odstraníme ukroucením bezprostředně u hlízy. Hlízy sušíme v tenkých vrstvách na lískách při teplotě 20 – 25 °C po dobu 2 – 3 týdnů v dobře větrané místnosti. Je-li hezké počasí, mohou se sušit na slunci. Minimálně další tři týdny se hlízy dosušují při teplotách 15 až 30 °C. Poté se očistí, zbaví nejsvrchnější zablácené slupky a uloží na lísky do suché místnosti při teplotě 2 – 8 °C.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se