×
Hledat v našem blogu

S výsadbou jiřin nespěchejte, začátek května je ideální

V plném květu budou sice až v září, vysadit je však musíte již nyní. Jednou je vysadíte a uvidíte, že se k nim budete každoročně vracet.

Botanické jiřiny na území Mexika pěstovala civilizace Aztéků dávno před tím, než byla objevena Amerika, byly považovány za květy symbolizující boha Slunce. Měly tudíž výjimečné postavení a zdobily například obřadní šat posledního aztéckého krále Montezumy II. při korunovaci. Říše Aztéků byla dobyta třicet let po objevení Ameriky a tak jiřiny mohl objevit celý svět. Koncem 18. století se dostaly první jiřiny s jednoduchými květy do botanické zahrady v Madridu a jejich obliba začala prudce stoupat. Díky poměrně jednoduchému křížení a množení vznikají stále nové a nové odrůdy.

Jiřiny mohou mít výšku téměř trpasličí - do čtyřiceti centimetrů, ale mohou být i stromkovité, přes osm metrů vysoké, s téměř metrovými listy.

Stanoviště pro ně volíme slunné, chráněné před větrem, vyhneme se mrazovým kotlinám. Ve stínu sice jiřiny narostou vyšší, ale méně pokvetou. Na větrných místech je budete muset důkladně vyvazovat, jinak se budou lámat a v mrazových kotlinách byste si neužili květů – jiřiny by namrzly v době, kdy nejvíce kvetou (tedy počátkem září).

Jiřiny se nehodí do mělkých studených či přemokřených půd, jinak je lze pěstovat ve všech typech. Na stanovišti je můžeme ponechat více let. Uvítají přihnojení kompostem nebo zkompostovaným hnojem a na podzim vyvápněnou zem. Zavlažujeme je hlavně v prvních fázích růstu, nadměrná vláha potom není dobrá pro hlízy, které jsou budoucími zásobními orgány jiřin. Sázíme je do dobře prokypřené půdy. Jsou-li hlízy seschlé, před vysazením je namočte přes noc do vlažné vody. Nejlepší je sázet mírně narašené hlízy tak, aby očka nebyla hlouběji než pět centimetrů. Vyšší odrůdy jiřin jsou poměrně mohutné. Sázíme je v rozestupech alespoň osmdesáti centimetrů. Pro jistotu je vyvážeme k opoře, jsou-li vyšší než metr (kolíky dáváme hned při výsadbě). Nezapomeňte, čím vyšší kultivar, tím větší rozestup mezi rostlinami volíme.

Po namrznutí nadzemních částí rostliny vyryjemeseřízneme asi na deset centimetrů. Obrátíme je tak, aby voda vytekla a stonek řádně vyschl. Hlízy poté uložíme v bezmrazém prostoru (vyhovující teplota je kolem 6 °C, vlhkost vzduchu kolem sedmdesáti procent). Ideální jsou bedničky s hoblinami, pískem nebo suchou rašelinou. Pravidelně kontrolujeme jejich zdravotní stav, kusy napadené plísněmi nebo shnilé ihned odstraníme.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se