×
Hledat v našem blogu

Květen v zahradě, pro zahrádkáře je tím nejvíce náročným měsícem v roce

Zahradníci se musí zahradě intenzivně věnovat a dát si pozor na jakékoliv nedostatky v ošetřování, ty se totiž v následujících měsících zaručeně negativně projeví.

V závislosti na počasí jsou v květnu na našich zahradách pravděpodobně nejdominantnější kvetoucí ovocné stromy. Barvami však začali hýřit i záhony a okrasné keře. Kvetou šeříky, hroznovce, azalky, rododendrony, sakury a další. Rododendrony dostatečně zavlažujeme a po odkvětu ihned vylamujeme tvořící se semeníky. Raně kvetoucím dřevinám, jako jsou právě šeříky nebo sakuryodstraňujeme usychající květy, aby květenstvím neprorůstaly nové výhony. Po odkvětu seřízneme na dvě až tři očka také okrasné mandloně a slivoně. Z trvalek nakvétají hořce, kamzičníky, konvalinky, sasanky, pryskyřníkyorlíčky a jiné. Stále kvetou cibuloviny, jako např. tulipány, okrasné česneky nebo narcisky. Stříháme všechny listnaté a jehličnaté dřeviny, které chceme tvarovat. U zakrslých jehličnanů zaštipujeme měkké výhony, čímž tvarujeme a zahušťujeme korunu. Pravidelně již sekáme trávník, který by neměl dospět do stádia kvetení. Hnojíme ho, odstraňujeme z něj plevele a zavlažujeme. V záhonech udržíme vláhu a zároveň se zbavíme plevelů, pokud je budeme mulčovat rozdrcenou borkou. Můžeme vysazovat okrasné dřeviny v kontejnerech a popínavé rostliny ke konstrukcím. Na konci měsíce můžeme již vysazovat dvouletky pro podzimní výsadbu. Po zmrzlých přesuneme na venkovní stanoviště rostliny, které jsme přezimovali v nádobách, po otužení je přesadíme do nové půdy a ošetříme proti škůdcům.

Na zeleninové záhony vyséváme fazol, hrách, červenou řepukvěták a čekanku. Vysadíme předpěstovanou sadbu – hlávkové zelí, polorané kedlubny, květáky či poloranou, letní kapustu. Po zmrzlých pak také salátové okurky a nakládačkysilná keříčková i tyčková rajčata, dýně, cukety a další teplomilnější druhy. Zeleninové výsevy, které již vzcházejí, projednotíme, hustá výsadba by snížila kvalitu sklizně. Záhony zavlažujeme, hnojíme a okopáváme. Je-li dostatečné teplo, začneme ve sklenících a pařeništích větrat. Melouny, lilky či papriky pěstujeme na teplém a chráněném místě. Staráme se také o jahodníky, které pravidelně zaléváme, okopáváme, odplevelujeme a přihnojujeme kompostem. Jestliže se ještě objevují mrazíky, kvetoucí jahodníky chráníme netkanou textilií, kterou však přes den sundáváme, aby mohly být květy opylovány.

Ovocné stromy potřebují dostatek vláhy, proto je pravidelně zaléváme. Věnujeme se také postřikům proti nemocem a škůdcům a to u všech druhů. Do korun stromů zavěsíme feromonové lapače, které škůdce přitáhnou. Stromy, které bohatě kvetly, vyživíme kapalnými hnojivy. Mají-li stromy, jako broskvoně, jabloně a hrušně nasazeno na velkou úrodu, měli bychom plody protrhat, aby měl každý dostatek místa pro růst.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se