×
Hledat v našem blogu

Blankytné, temně modré, fialové, nebo i růžové či bílé kvítky lobelek promění balkóny i terasy v kouzelná místa

Právě teď je vhodný čas zasít lobelky, balkónové květiny podmanivé krásy, které poměrně snadno vypěstujeme ze semínek. Vyroste nám velké množství lobelek, pokud je zasejeme včas.

Lobelia erinus, neboli lobelka drobná, je jednou z nejvděčnějších letniček, které můžete pěstovat v nádobách, truhlících, ale i závěsných košících. Vybírat si lze z kultivarů vzpřímených a převislých. Jsou vhodné ke kombinacím s dalšími balkónovými květinami. Balkóny, terasy a zahrady bude zdobit od počátku léta až do konce podzimu, když ji totiž po odkvětu sestřihneme, pustí se do kvetení znovu. Květy jsou drobné, ale nakvétají stále dokola.

Semínka lobelek jsou opravdu miniaturní, nejobtížnější je proto při jejich pěstování výsev – semínka je třeba rozhazovat tak, aby substrát pokryly co možná nejrovnoměrněji. Semínka můžeme také smíchat s velmi jemným pískem nebo suchou kávovou sedlinou a poté společně rozhodit, půjde to lépe. Máme-li dostatek prostoru, můžeme je vysévat rovnou po štipečcích ve větších rozestupech. Semínka pak jenom lehce přitlačíme k substrátu, aby dobře přijímala vlhkost, ale vůbec je nezasypáváme. Po dobu klíčení a růstu semenáčků by se teplota měla pohybovat kolem 22 °C. Vzrostlejší sazeničky (cca 2 cm vysoké) můžeme pěstovat při teplotě 16-20 °C. Povrch substrátu by měl být stále mírně vlhký, semínka rosíme, pomocí rozprašovače zavlažujeme i drobounké vzcházející rostlinky. Klíčení lze uspíšit mikroklimatem, které vytvoříme pomocí pokojového miniskleníku, sadbovače s krytem, nebo překrytím perforovanou fólií. V únoru je vhodné výsevům také přisvěcovat zářivkou s denním spektrem, která zajistí pěkné silné sazeničky, jež se nevytahují za světlem. S přibývajícím světlem postačí místo těsně u okna orientovaného nejlépe na jihovýchod či jihozápad, bez záclon a s dobře vyčištěnými skly.

Lobelky přesazujeme po celých skupinkách, tj. svazečky několika rostlinek najednou. Nejlepší je podebrat je vidličkou nebo špejlí, i se substrátem kolem kořínků. Jestliže máte k dispozici dostatek dobře osvětleného prostoru, můžete je přesadit již do nádob, ve kterých budou v létě zdobit balkón, terasu nebo zápraží.

Jestliže místa nazbyt není, přesaďte je do samostatných květináčků, kde budou mít dostatek místa pro růst. Ven je umístíme až v době, kdy již nehrozí mrazíky, tedy v průběhu května.

"

Mohlo by vás zaujmout

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se