×
Hledat v našem blogu

Šalvěj - má intenzivní chuť jako koření

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je účinnou léčivou rostlinou, která má vynikající dezinfekční účinky na ústa, krk a dýchací cesty, můžete ji využít i jako koření (stačí jen troška, její chuť i vůně jsou velmi intenzivní). Rostlina s oválnými listy se stříbrošedým nádechem a výrazným modrým květenstvím, dorůstající až metrové výšky je v záhonu velmi dekorativní.

Není šalvěj jako šalvěj, pěstovat můžeme ještě řadu dalších druhů. S širokými listy a růžovými květy je velmi dekorativní šalvěj muškátová (Salvia sclarea), jejíž vůně má nádech vonné pelargónie a vína. Vůni šalvěje a levandule v sobě kombinuje šalvěj levandulolistá (S. lavandulifolia). Výrazné červené květy a vůni s nádechem ananasu má šalvěj sličná (S. elegans). Dekorativní je šalvěj zahradní (Salvia hormium, syn. viridis) se zářivě barevnými listeny, která se však pěstuje pouze jako jednoletka či dvouletka. Jsou vyšlechtěny i šalvěje s okrasnějšími varietami listů, například Icterina se žlutě žíhanými listy, Tricolor s listy růžově a bíle skvrnitými, či Purpurea s listy fialovými.

Šalvěji lékařské se bude dařit především na plném slunci, v propustné, neutrální nebo mírně zásadité půdě, která nemusí být příliš výživná. Až na jednoleté a dvouleté odrůdy jsou všechny druhy šalvěje vytrvalé a mrazuvzdorné (při holomrazech je však raději přikryjeme). Lze množit semeny i vrcholovými řízky, kterými rozmnožujeme i šlechtěné kultivary.

Bylinka se svou hořkou vůní s nádechem kafru velmi hodí k rybám a jakémukoli jinému tučnějšímu masu. Podporuje totiž trávení i vylučování žluči, což je zejména u těžších pokrmů velmi prospěšné. Přidávat ji můžeme do dušených zeleninových směsí, nejlépe s rajčaty, je vhodná do fazolové polévky, čerstvá a jemně nasekaná je výborná i v bylinkovém másle. Výtečnou chuť dodá domácím paštikám.

Šalvěj lékařská patří mezi nejúčinnější přírodní antiseptika - je spolehlivou pomocí při zánětech dýchacích cest, dezinfikuje sliznice a hojí bolesti v krku, pomáhá při angíně i zánětech ústní dutiny.

Náš tip:
Jako kloktadlo se užívá silnější nálev z čerstvých či sušených listů. Okamžitou úlevu přinese i rozžvýkání čerstvého listu. Nálev zmírňuje nadměrné pocení a prý i posiluje paměť.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se