×
Hledat v našem blogu

Tymián, ideální bylinka jak pro milovníky přírodního léčitelství, tak i pro kuchtíky

Tymián by měl mít doma opravdu každý - jeho výrazné aroma napomáhá dochucování mnoha pokrmů a jeho antibiotické účinky nám mohou pomoci s mnoha zdravotními problémy.

Tymiánu obecnému (Thymus vulgaris) vyhradíme vždy slunné stanoviště. Na živiny v půdě není náročný, půda by měla být spíše sušší, chudá, hlinitopísčitá. Bez obav ho můžete kombinovat se všemi druhy zeleniny. Sklízejte jej vždy před polednem, stejně jako většina ostatních aromatických bylinek, má v této době nejvyšší obsah esenciálních olejů.Sbíráme jej dříve, než začne kvést. Budete-li ho pěstovat v květináči na parapetu, vyberte mu jižně orientované okno.

Už ve starém Řecku znali antiseptické účinky thymolu obsaženého v tymiánové silici. Z tymiánu si lze vyrobit kloktadlo a používat jej k výplachům dutiny ústní, trpíte-li na afty. Je také dodnes používán v kapkách proti kašli, kloktadlech i v zubních pastách. Léčí poruchy dýchání, ale i trávení. Setkáte se s ním také v přípravcích na léčbu nachlazení, angíny, bolestí hlavy, cukrovky, revmatismu a chudokrevnosti. Dříve byl využíván i jako prostředek na léčbu bradavic či hadího uštknutí.

Tymián ani delším vařením neztrácí na chuti ani aroma. Přidat ho můžete do čočkové polévky, či lze alespoň vyzkoušet tymiánový čaj, pomůže vám proti kašli.

Náš tip:
Čerstvý nebo sušený tymián zalijte vařící vodou, nechejte 5 minut louhovat, sceďte a popíjejte po doušcích. Na 1 lžičku tymiánu počítáme s 1 šálkem vody.

Pro přípravu ryb a na grilovanou zeleninu je přímo skvělý kultivar citronový (Thymus citriodora). Tymián je vhodný i do bylinkového másla nebo smetanové omáčky. Vhodný je do pomazánek, na sýry, olivy a také na pečivo. Do svazku různých bylinek - bouquet garni, které slouží jako koření, patří mimo jiné i tymián, přidáváme jej do různých pokrmů.

Jak jej uchovávat?
Nadrobno nasekaný tymián nasypeme do tvořítek na led a zalijeme vodou. Po zmrznutí, kostky ledu sesypte z tvořítka do pevného igelitového sáčku, a ten uložte opět v mrazáku do doby, než kostky s tymiánem využijete pro vaření. Kostky pak jednoduše vhodíte do polévky, omáčky anebo pod maso. Bylinky lze naložit i do roztoku soli - na 1 g bylinek počítejte se 4 g soli. Tymián vložte do nádoby, přidejte sůl a vše po okraj zalijte vodou. V lednici tento solný bylinkový nálev vydrží měsíc. Připravit si můžeme i tymiánový olej nebo ocet. Bylinek vložíme do skleněné nádoby s octem anebo s olejem a necháme 2 týdny louhovat.

Tymián je velmi dekorativní vzhledem k množství druhů a s ohledem na využití také velmi různorodý

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se