×
Hledat v našem blogu

Ozdobné plody trvalek a dřevin v zimní zahradě

Pěstujete-li v zahradě rostliny se zajímavým plodenstvím, nezůstane vaše zahrada ani v zimě smutná.

Ať už pěstujete trvalky, dvouletky či jen letničky nelikvidujte je na podzim, ostříhejte je až s příchodem jara. V případě nutnosti je přivažte k opoře, aby se pod tíhou sněhu nezbortily. Jejich suché semeníky budou ozdobou zimních záhonů. Zároveň dlouho odolávají nevlídnému chladnému počasí.

Pro rostliny s nápadným zimním plodenstvím jsou nejlepším partnerem jednoznačně trávy, které jim poskytují jemné neutrální pozadí. Bohatý výběr nabízí rod ozdobnic. Doplňovat je mohou např. artyčok, čechrava, máčka, mochyně, rozchodníkovec, řebříček, plamének plotní a divizny. Dekorativní stvoly má štětka planá, která se do zahrad vloudila z volné přírody. Pro husté přesleny otevřených kalichů pěstujte kuriózní, skoro metr vysokou molučenku hladkou či měsíčnici roční, jejíž „penízky“ se v chladném světle stříbřitě lesknou. Výrazná je také černucha damašská s plody připomínajícími vypouklé soudečky. Vysoké stonky se semeníky v několika patrech, které má například zavinutka či sápa, působí elegantně. Svícím podobná plodenství řetězovky nebo šuškardy také zimní zahradě přinášejí velkolepý efekt. Užitečné, ale i krásné jsou suché hlávky bělotrnu, či štětky po odkvetlých třapatkovkách, jejichž semeny se živí ptáci.

Krásnou ozdobou mohou být i plodenství na stromech a keřích. V rozlehlých zahradách nebo parcích je nepřehlédnutelný platan. Jedná se o honosný strom s nádhernou borkou, který vytváří i atraktivní kouličky o průměru necelých 3 cm. V jiném období bychom si jich sotva všimli. Půvabné hortenzie latnaté uplatníme i na omezeném prostoru. Záleží na odrůdě, jak velké budou květy, zda budou řídké nebo husté. Na holých větvích vyniknou plodenství škumpy obecné, tavolníku japonského i kolkvície nádherné. Plůdky tavoly kalinolisté seskupené do úhledných skořicově hnědých kopečků stojí také za pohled zblízka.

Nezapomeňte na obecné pravidlo, že krása jednotlivých rostlin nejlépe vynikne v kombinacích, v nichž si vzájemně kontrastují nejen svým tvarem, ale velikostí a strukturou.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se