×
Hledat v našem blogu

Půvabný stálezelený stromek, jehož květy omamně voní - citroník

Mohli bychom jej pěstovat jen pro jeho krásu, ovšem on nás může obdarovat i plody. Zajistíte-li mu ty správné podmínky, bude plodit i ve vašem v obýváku.

Původem je z jižní Asie, kde má optimální podmínky pro růst - především světlo, teplo a vláhu, z jednoho stromu tam lze sklidit i stovky citronů - citroníky však můžeme pěstovat i v bytě, jen těch plodů bude méně.

Pěstitelské úspěchy zajistí světlo, teplo, voda a živiny. Obecně jsou citrusy velmi náročné na světlo, proto je umísťujeme vždy v blízkosti okna, které směřuje na jihovýchod nebo jihozápad. Problémy s nedostatkem světla mohou nastat zejména v zimě - v bytě jsou vysoké teploty, suchý vzduch, zemina v květináči rychle vysychá, rostliny vypařují velké množství vody a musíme je často zalévat. Nemá-li citroník v tuto dobu dostatek světla, nefunguje mu správně fotosyntéza, začínají mu žloutnout a opadávat listy a rostlina hyne. Nízkému množství světla v zimě musíme tedy přizpůsobit i teplotu a zálivku, aby citroník nestrádal. Pro přezimování jsou ideální teploty mezi 0-10 °C. Pozor musíme dát na přímé slunce, umístíme-li rostlinu např. do zimní zahrady, které by mohlo rostlinu popálit. V zimě citroník nehnojíme a zaléváme jen velmi slabě.

Počátkem jara citroník přesadíme do větší nádoby. Volíme o třetinu větší květník, než byl ten předchozí. V příliš velké nádobě by nemusela rostlina správně zakořenit. Přesazený citroník dostatečně zalijeme. Po přesazení je možné udělat řez a rostlinu tvarovat. Odstraníme zejména výhony, které by korunu příliš zahušťovaly, a letorosty, které jsou dlouhé a mají málo listů, jejich růst by rostlinu zbytečně vysiloval. Po přesazení přeneseme citroník do teplejší místnosti, aby se začaly tvořit květy. Teplotu zvyšujeme postupně (aby rostlina neutrpěla šok) a zohledňujeme i to, že čím více se zvyšuje teplota, tím více rostlina potřebuje světla, zálivky a výživy.

Rostliny kvetou na jaře při teplotách cca 15 °C, neměly by být vystaveny teplotám vyšším než 25 °C, nebo dokonce tropickým, naopak pokles pod 15 °C není pro kvetení kritický. Při vysokých teplotách může docházet k deformaci květů, což může mít vliv na úrodu. Hmyzu je nedostatek na zahradě, natož v bytě, takže je nutné květy opylit, abyste se dočkali plodů: tenkým štětečkem přeneste pyl z prašníku na bliznu (blizna musí být lepkavá, aby na ní pyl ulpěl). Vůně květů je sice sladce omamná, ale některé je potřeba odstranit, na rostlině se jich objeví násobně víc, než kolik je schopna unést plodů. Probereme i plody, jakmile jsou velké asi 1-2 cm: v prvním roce plodnosti necháme 1-3 plody, v druhém 5-8, ve třetím 10-16 a ve čtvrtém 20-30.

Při růstu plodů, tj. v létě, rostlinám vyhovují teploty kolem 23 °C, klíčová je dostatečná zálivka a výživa - zaléváme odstátou vodou a pravidelně hnojíme, a to hnojivy určenými citrusům, která obsahují všechny potřebné živiny. Koncem léta citroník přestáváme hnojit tak často a v září přestaneme úplně. Plody v tuto dobu pouze dozrávají. Teploty můžeme nechat klesnout k 15-20 °C a rostliny tak začneme pomalu připravovat na zimní fázi.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se