×
Hledat v našem blogu

Gotu kola, zázračná bylinka proti únavě

Gotu kola, neboli pupečník asijský (Centella asiatica), patří mezi tradiční léčivé byliny asijské medicíny. Pěstuje se hlavně na Madagaskaru, v Indii, na Srí Lance, v Indonésii a v některých částech jižní Afriky.

Při užívání posílíte tělesné i duševní zdraví a odolnost, odstraníte únavu a významně si prý prodloužíte život. Je také pohlednou plazivou rostlinou, která působí v nádobách svěže a dekorativně. Gotu kola však není mrazuvzdorný, proto se pěstuje v nádobách, ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina.

Aby rostlina dobře prosperovala, musíte jí zvolit vhodné stanoviště - vyhovuje polostinné nebo slunečné, nejlépe na východní straně. Semena dost dlouho klíčí, vysévat je můžeme celoročně. Vyséváme do klasického zahradního substrátu, propustného, humózního s příměsí písku, který udržujeme stále trochu vlhký. Substrát se semínky umístíme na teplé a světlé místo. Pupečník je lepší pěstovat v závěsném květináči, truhlíku či košíku, aby výhony mohly volně splývat. Během vegetace pravidelně zaléváme a přihnojujeme. Rostliny zaléváme odstátou vodou pokojové teploty do misky. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy růstu rostliny. Jednou za čtrnáct dní, doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva, rostliny přihnojíme. Nejlépe přírodním hnojivem, vzhledem k pozdější konzumaci. Rostlinu přezimujeme na světlém místě, v prostoru s minimální teplotou 15°C, omezíme zálivku a dopřejeme jí klid. Lze ji množit odnožemi.

Pupečník je zázrakem asijské medicíny - z účinných látek, které obsahuje, jmenujeme např. vitamín C a B, karotenoidy, flavonoidy, alkaloidy, glykosidy, steroly, tanin (kyselina tříslová), sacharidy, anorganické soli, kyselina asparagová, glycin, glutamin, alfa-alanin, fenylalanin a nasycené mastné kyseliny.

Pomáhá ke zvýšení fyzických i psychických schopností lidského organismu, posiluje nervy, zlepšuje paměť a odstraňuje úzkost, působí protizánětlivě, pomáhá při revmatismu i astmatu, zmírňuje průběh cukrovky 2. typu, zabraňuje usazování cholesterolu v cévách, zlepšuje prokrvení mozku, příznivě ovlivňuje zrak, při zevním používání zvyšuje pružnost kůže, urychluje hojení ran, aftů, pomáhá při zánětu žil, používá se i na pokožku postiženou celulitidou, kterou pomáhá prokrvovat a vypínat, a tak odstraňovat příznaky tzv. pomerančové kůže.

Z čerstvých i sušených listů rostliny lze připravit nálev – lžička podrcených listů na šálek vroucí vody (nálev popíjíme jednou až třikrát denně, zvláště v náročném a zátěžovém období). Po třech týdnech užívání učiníme týdenní pauzu, pak kůru zopakujeme.

Čerstvé listy pupečníku lze přidávat i do zeleninových salátů, nebo je krátce povařit či podusit a podávat jako přílohu.

Tag: Gotu Kola

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se