×
Hledat v našem blogu

Kadeřávku nevadí ani teploty pod bodem mrazu

Kadeřávek je plný vitamínů a nevadí mu ani mrazíky. Tato zdravá, chutná a navíc otužilá zelenina se dá pěstovat i pod sněhem. Přidat lze do polévek, salátů i smoothie, využít ho lze i jako přílohu, do rizota, těstovin i zeleninových směsí.

Patří mezi zeleninu bohatou na vitamíny, obsahuje celý komplex vitaminu B, C, provitamin A, minerální látky (fosfor, vápník a draslík), antioxidanty, vlákninu a samozřejmě kyselinu listovou, obsahuje isothiocyanáty - látky, které mohou přispět k prevenci rakoviny. Má vynikající chuť, podporuje metabolismus a působí protizánětlivě.

Nejlépe se mu bude dařit v propustné, středně těžké až těžké hlinité půdě, spíše zásaditého charakteru, která byla důkladně vyhnojena pro předchozí plodinu. Před výsadbou (cca dva týdny), doporučujeme aplikovat 60 g univerzálního hnojiva nebo granulovaného hnoje na metr čtvereční. Vybírat můžete hned z několika variant semen – vysévají se od poloviny jara do 1 cm hluboké rýhy. Sazeničky jednoťte přibližně na vzdálenost 5 cm, aby měly dostatek místa a zesílily. Na konečné stanoviště je přesaďte v létě do sponu 60 x 60 cm, zeminu kolem kmínku dobře ušlápněte a nezapomeňte na pravidelnou zálivku, dokud pevně nezakoření.

Ve druhé polovině léta můžete vysévat kadeřávek sibiřský. Pokud byste to uspěchali a vyseli ho dříve, příliš bujně by mu vyrostly obrovské listy, které by pak nemusely přežít zimu. Vysévá se přímo na konečné stanoviště do hloubky kolem 1 cm, vzdálenost mezi řadami ponechejte cca 45 cm, lze vysévat po 3–4 semenech v rozestupech 30–45 cm a pak z každé skupinky semenáčků ponechat jen ten nejsilnější. Záhon často okopávejte, aby rostliny neumořil plevel, občas je přišlápněte, aby jimi vítr nekýval. Jsou-li rostliny nestabilní, zapíchněte k nim oporu a kadeřávek přivažte.

V polovině zimy můžete začít odřezávat listy pravého kadeřávku - nejprve vykrojte střed rostliny, abyste podpořili růst čerstvých výhonů. Sibiřskou odrůdu sklízejte průběžně od konce zimy nebo až když sklidíte ten pravý. Listy začněte odřezávat od spodu, nejchutnější jsou až po příchodu mrazů.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se