×
Hledat v našem blogu

Exotické ovoce vypěstujete i v květináči – zkuste jahodový stromek

Při pěstování exotických rostlin doma nelze počítat s velkou úrodou, ale i jediný plod bude o to chutnější. Jahodový stromek nebo-li psidium, jinak také zvané guajáva je pohledný stálezelený keřík s kožovitými listy z jehož bílých květů rozvíjejících se na mladých výhoncích dozrávají kulovité purpurové či žluté plody.
Původem pochází z Číny a je blízkým příbuzným voňavé myrty. Známo je celkem asi sto padesát druhů. Nejčastěji se pěstují druhy Psidium cattleianum a Psidium Guajava.

Psidium lze pěstovat jako přenosnou nebo pokojovou rostlinu. Rostliny kvetou již druhým rokem, zralé plody samy opadávají. Může se stát, že koncem léta dojde k druhému kvetení, a i tyto druhé plody ještě vyzrají. K životu rostliny potřebují dostatek světla a v době vegetace i dostatek zálivky. Psidium však vyžaduje zimní odpočinek při nižších teplotách, pohybujících se mezi 10-15°C. V této době snížíme zálivku a zavlažujeme jen tak, aby zemina zcela neproschla. Zejména když rostlině opadají listy, má spotřebu vody malou (listy někdy opadávají u guajávy, na jaře však znovu obrazí). Na jaře rostlinu přesadíme a dopřejeme jí co nejvíce světla a zvýšíme zálivku. Substrát si můžeme namíchat ze dvou dílů vyzrálého kompostu, jednoho dílu písku a jednoho dílu listovky. V létě rostlinám prospívá letnění, na zahradě nebo na balkóně, a to na přímém slunci. Jednou týdně je vhodné rostliny přihnojit, hnojivem pro citrusy nebo zkvašeným drůbežím trusem, jehož koncentrát lze i zakoupit, nechováte-li vlastní drůbež.

Plody dozrávají přibližně čtyři měsíce po odkvětu a velmi příjemně voní. Osvěžující dužina je bohatá na vitamín C a další prospěšné látky, je nakyslá, měkká a velmi lahodná. Jsou výtečné čerstvé. V zahraničí jsou plody běžně zpracovávány i do džusů, želé, marmelád, kompotů, dětské výživy či sirupů. Před konzumací odstraníme hořký kalich. V tomto období potřebují rostliny dostatek slunce, vláhy a živin.

Řezem v předjaří lze snadno keříky tvarovat, nové letorosty jsou pak nejplodnější.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se