×
Hledat v našem blogu

Zima se pomalu blíží, je na ni Vaše zahrada připravena?

Pravděpodobně máte již dávno letněné pokojové rostliny nastěhované doma, je také nejvyšší čas přestěhovat nádobové rostliny (oleandry, okrasné lilky, vavřín, kamélie, citrusy atd.) a balkónové (muškáty, fuchsie), které chceme uchovat na příští sezonu.
Musíme je uložit do nepromrzajících prostor, nejlépe světlých. Než je uklidíte, zkraťte výhony, očistěte je od suchých a poškozených částí a přidejte i postřik proti škůdcům, i když se Vám možná zatím jeví zcela zdravé. Většinou záhy po sestěhování na menší plochu zjistíte, že jste si s květinami pořídili také mini zoologickou zahradu - mšicesviluškymolice jsou nejčastější nevítaní osídlenci.
Lze použít širokospektrální postřik na hmyzí škůdce, který účinkuje také na štítenky a červce – tedy obávané puklice. Nápomocny mohou být i insekticidní tyčinky, které v množství podle velikosti rostliny zapícháme do půdy v květináči, a postupně se při zálivce uvolňují.

Stále při ruce máme nyní bílou netkanou textilii, kterou v případě potřeby zakrýváme na noc venku ponechané choulostivější rostliny na záhonech. Textilie ochrání také chryzantémy, když hodně prší, aby nebyly nevzhledné. Přikrývat můžeme rovněž záhony s podzimní listovou zeleninou a textilie poslouží i na ochranu pozdních podzimních výsevů zeleniny na příští rok.

Do bílé netkané textilie zabalíme i rostliny či keře, které potřebují lehkou ochranu, ty choulostivější (hortenzie, japonské javory, nové výsadby růží) chráníme béžovou netkanou textilií, která je pevnější a lépe ochrání proti mrazu. Na zakrytí kořenů a paty kmínků použijeme filcová kola, nastýlku z listí nebo chvojí. Na ochranu kmínků a místa roubování lze použít hotové filcové pásy.

Sloupovité jehličnany (túje, jalovce atd.) před zimou pevně stahujeme pásy juty nebo pevným kokosovým provazem, aby se pod náporem srážek, jinovatky a poté i sněhu nerozklesly či nepolámaly. Provaz použijte také na volnější stáhnutí keřů např. v živém plotě.

Překontrolujte také všechny úvazky u popínavých rostlin a podle potřeby je opravte nebo dotáhněte, nikde nesmí rostlinu dřít.

Nezapomeňte na nové mladé výsadby a ovocné stromky. Kmínky chráníme omotáním jutovinou nebo filcem, podle oblasti přidáme i ochranný plastový kryt proti okusu zvěří. Kmínek vyvážeme do osmičky ke kůlu tak, aby se o něj při větru nedřel.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se