×
Hledat v našem blogu

Zahradníci mají v listopadu stále hodně práce

Listnaté stromy a keře se převlékají do slušivého barevného kabátu podzimních barev. První přízemní mrazíky připomínají, že se blíží zima a je nejvyšší čas sklidit poslední ovoce a zeleninu, tedy kromě té mrazuvzdorné, jako je růžičková kapusta, zimní pórek, špenát, kořenová petržel, pastinák nebo černý kořen. S péčí bychom neměli zapomenout ani na trávník, skleník, bazén či jezírko.

Výsadba stromů a keřů
…jak ovocné, tak i ty okrasné (do prvních mrazíků). Pro podzimní výsadbu jsou ideální maliníky, rybíz, angrešty, josta i borůvky. Výjimku tvoří broskvoně, meruňky a ve vyšších nadmořských výškách také ořešáky, které je vhodné vysazovat dříve, případně až na jaře. Choulostivější dřeviny a trvalky dobře zazimujte. Přichystejte půdu zeleninám, které se pěstují v první trati – tedy na čerstvě vyhnojených záhonech. Vězte, že není nad dobře uleželý hnůj.

Péče o vodní nádrže a jezírka
Odstraňujte odumřelé části rostlin a spadané listí. Demontujte a čistěte techniku. Klesne-li teplota vody pod 10 °C přestaňte přikrmovat ryby. Choulostivé vodní rostliny zazimujte.

Sklizeň posledního ovoce
Zimní odrůdy sklizeného ovoce skladujte v mrazuvzdorném sklepě, podzimní odrůdy můžete uchovat na půdě nebo v nevytápěné místnosti. Padané ovoce, které není jinak poškozené, co nejrychleji zpracujte, např. moštováním.

Zazimování jiřinek a kan
Nastává vhodné období pro zazimování choulostivých hlíznatých rostlin, mezi které patří i jiřinky a kany. Ideální pro sklizeň je sušší období, z půdy vyrývejte hlízy opatrně, nejlépe rycími vidlemi (před uskladněním hlíz na zimu odstraňte všechny zbytky listů). Rostliny nechte přezimovat na chladném místě, kde nemrzne a není příliš vlhko.

Dokončení výsadby cibulovin
Tulipánům svědčí vysazení do hluboce zrytého záhonu, na slunném stanovišti s propustnou, výživnou, neutrální až mírně kyselou hlinitopísčitou půdou. Hloubka jamky by měla trojnásobně převyšovat výšku cibule. Cibule narcisů sázejte do hloubky 10–20 cm, potřebují více vláhy, než ostatní cibuloviny.

Rytí záhonů
Pokud jste na záhonech pěstovali zelené hnojení, je vhodná doba na jeho zarytí. Posekejte ho nebo pošlapejte (díky tomu proces obohacení půdy zrychlíme) a pak ho zapracujte do půdy. Zelené hnojení, které snáší mrazy (např. ozimé obilniny, řepka ozimá, vikev) můžete na záhonech ponechat až do jara.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se