×
Hledat v našem blogu

Zahradní kopretiny v zahradě působí vesele i elegantně

Z původního druhu je vyšlechtěno velké množství odrůd a kultivarů, které mohou být bílé i barevné, jednoduché i chundelaté, až metr a půl vysoké, nebo jen 20 centimetrů nízké, které se hodí i do skalek či truhlíků. Jsou to trvalky rostoucí v trsu, vyžadující od nás jen minimálně péče, za kterou se nám odvděčí krásnými květy, podle odrůdy od května až do konce léta. Neměly by chybět na žádné zahrádce, zejména té venkovské.

Do rodu kopretin (Leucanthemum) řadíme na desítky druhů rostlin z čeledi hvězdnicovitých. Jejich název je odvozen od slov leukos (bílý) a anthemon (květina). Dříve byly kopretiny pro svou příbuznost s chryzantémami řazeny do rodu Chrysanthemum, ale to se již nepoužívá. Podle odrůdy zahradní kopretiny vytvářejí velké bílé (nebo žluté) květy se žlutým středem, které mohou být jednoduché, poloplné nebo plnokvěté, a také jemně třepenité. Stonek rostlin je dužnatý, listy kopinaté se zubovitým okrajem.

Kopretina velkokvětá (Leucanthemum maximum) byla šlechtěna ve Francii a Španělsku. Dorůstá až do výšky jednoho metru, má velké úbory, které měří až 15 cm v průměru. Kvete v průběhu měsíce června a července. Dává přednost slunečným polohám a lehkým propustným půdám. Nemá ráda zastínění a přemokřené půdy. Vysoké kultivary špatně odolávají silnějšímu větru, vyvazujeme je raději k opoře. Na jednom stanovišti vydrží kopretiny maximálně tři roky. Zavlažujeme jen v době většího sucha. Před vysycháním i před mrazem kořeny chráníme mulčovací kůrou. Množení je možné semeny nebo vegetativně dělením trsů. Některé odrůdy, když po odkvětu seřízneme, znovu rozkvetou. Po odkvětu - na podzim - kopretiny seřízneme až u země.

Je z ní vyšlechtěno mnoho kultivarů, např. plnokvětá ‚Christine Hagemann‘ rozkvétá již v červnu, ‚Sněhová koule‘ s kulovitými úbory, které se objevují v červenci, velkokvětá ‚Brigitta‘ kvete od konce června až do srpna.

K dalším zajímavým kultivarům patří např.:

  • ‚Crazy Daisy‘ - bílé barvy, má poloplné a nakadeřené okvětní lístky a výrazně žluté terče, kvete od června do srpna, 
  • ‚Aglaia‘ - bílé barvy, plnokvětá, mrazuvzdorná až do -35 °C, 
  • ‚Lacrosse‘ - bílé barvy, také mrazuvzdorná s velkými jednoduchými květy, jež mají část okvětních lístků srostlých a kvetou od května do srpna, 
  • ‚Old Court‘ - bílé barvy, střapatý, mrazuvzdorný má úzké a zvlněné okvětní plátky, kvete od června do července a dorůstá 75 cm,
  • ‚Silver Moon‘ - bílé barvy, má jednoduchý květ, dorůstá 40 cm a kvete od dubna do konce léta.

Kultivary žlutých kopretin mají různé odstíny:

  • ‚Broadway Lights‘ - světle žlutá, s jednoduchých květy a oranžovými terči, která kvete od dubna do srpna, 
  • ‚Sunshine‘ – žlutá, s jednoduchými květy, dorůstá 90 cm, 
  • ‚Esther Read‘ – plnokvětá, vysoká okolo 60 cm.
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se