×
Hledat v našem blogu

Podzim je za dveřmi a rajčata nestíhají dozrát? Co s nimi?

Září se přehouplo do své druhé poloviny a s tím je spojena sklizeň poslední úrody. Letošní teplé počasí rajčatům přálo a urodila se jich spousta. A protože bylo teplo do posledních dní, mohlo se stát, že některá ještě nestihla dozrát. Klesnou-li teploty v noci k 0 °C, je nutné rajčata ochránit před poklesem venkovní teploty a případně je sklidit dříve, než udeří první mrazíky.


Co s nimi jsou-li zelená a není to odrůdou?

Vlastníte-li skleník, máte vyhráno. Rajčatům zpočátku postačí, že je přesunete právě do skleníku, kde mohou i ta poslední dozrát. Jestliže skleník nevlastníte, můžete jim poskytnout podobný úkryt. Hlavní je, uchránit je před prvními mrazíky.

Další možností je sklizeň nedozrálých rajčat, která pak necháte dozrát v teple bytu nebo domu. Umístěte je na tmavší, teplé místo, kde bude teplota kolem 18–20 °C. Tady rajčata přikryjte listem novin a za několik dnů se budete moci těšit z výborných rajčátek. Proces zrání rajčat je směrem odspodu nahoru a zevnitř ven, proto je nikdy neumisťujeme na okenní parapety (rajčata by tady sice zčervenala, ale nedozrála by). Chcete-li celý proces zrání urychlit, můžete k rajčatům přidat kousek jablka. Je-li na rostlině větší množství nedozrálých rajčat, můžete zkusit jiný způsob dozrávání – rostlinu uřízněte, zbavte ji všech listů a zavěste do teplé, světlé místnosti vzhůru nohama.

A jak je to s jedovatostí zelených rajčat? Asi už jste někdy někde slyšeli či četli, že zelená rajčata a brambory jsou jedovatá. Je to proto, že nezralé plody obsahují solanin, který je důvodem jejich jedovatosti. Otrava se projevuje nevolnostmi, zvracením a žaludečními křečemi. Konzumací již 400 mg solaninu, mohou být následky fatální, nepříjemnosti vám může způsobit už pouhých 25 mg solaninu (toto množství může obsahovat i jedno nezralé rajče).

Jestliže vám rajčata nedozrávají ani v teple a vy nechcete o úrodu přijít, zkuste si nedozrálá rajčata tepelně upravit, konzervovat nebo nechat mléčně zkvasit. Po tepelné úpravě v nich množství jedovatého solaninu klesá na minimum. Kvašení také snižuje množství solaninu v nezralých rajčatech. Přesto buďte ale s konzumací opatrní, doporučené množství se pohybuje kolem 100 gramů takto upravených rajčat.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se