×
Hledat v našem blogu

Období kašlíků klepe na dveře, bez černý je typickou podzimní léčivkou a najde tedy uplatnění i v domácí lékárně

Bez černý (Sambucus nigra), patří do čeledi zimolezovitých. Ve volné přírodě ho najdeme na rumištích, v pustých a zanedbaných místech, v plotech. Dobře roste ve vlhkých humózních půdách a také v půdách bohatých na dusík, kde roste tak bujně, že opanuje celý prostor. Při pravidelném zastřihávání však i z takovéhoto „plevele“ vytvoříte zajímavý solitér. Byly vyšlechtěny i druhy červeným zbarvením listů.

Bez černý je keř nebo menší stromek dosahující výšky okolo 3 metrů. Šedohnědá kůra má houbovitou dřeň bělavé barvy, které se někdy říká bezová duše (např. na Slovensku z ní vyrábějí fujárky a píšťalky). Podle zápachu listů i kůry, je nazýván jako bez smradlavý nebo dokonce smradinky. Květy se objevují od května do začátku července, někdy opakovaně na nových letorostech i v září. Žlutobíle zabarvené, drobné, někomu až nepříjemně vonící, to jsou typické květy bezu. Plody mají období zralosti během září, jsou to kulovité peckovičky měřící v průměru 6 mm. Plody svojí fialovou až černou barvou, v době plné zralosti, lákají ptáky. Květ sbíráme během května a června, nejlépe kolem poledne. Jestliže květy při sušení zhnědnou, můžeme je vyhodit, jsou bezcenné. Plody sbíráme v září a říjnu.

Bez černý obsahuje glykosidy (sambunigrin, rutin), fytoncidy, slizy, třísloviny, silice, plody navíc obsahují vitamin C, B, karoteny, antho- kyanová barviva, organické kyseliny.

Květ působí na snížení horečky a usnadňuje pocení, používá se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách nebo jako součást uklidňujících nervových přípravků. Osvědčil se jako potopudný, močopudný a „krev čistící“ prostředek. Pomůže při migrénách a ischiatických zánětech. Výluh z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti, doporučuje se i maska z květu bezu černého, lípy a heřmánku.

Plody se využijí jak v lidovém léčitelství, tak i potravinářském průmyslu (šťávou z bezinek se přibarvují červená vína nebo se přímo zkvašují na bezinkové víno, připravují se z nich marmelády, kompoty a sirupy). Působí jako prostředek proti bolesti (léčba migrény nebo zánětu trojklanného nervu), mají i protizánětlivý účinek, čerstvé slabý projímavý účinek a mírně snižují krevní tlak.

Lze použít i listy - k léčbě revmatizmu, kdy se bolavé klouby zabalí do čerstvých rozemletých listů. Listy ve formě čaje čistí pokožku a je součástí čajů k léčbě akné.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se