×
Hledat v našem blogu

Cibuloviny vysazované na podzim

Mezi podzimní cibuloviny řadíme okrasné rostliny, které se množí cibulkami. Ačkoliv kvetou na jaře, tak je sázíme na podzim. Jsou to zejména tulipány, narcisy, hyacinty, ale i krokusy, sněženky a bledule, kosatce, lilie, pryskyřníky, frézie, pivoňky, sasanky a mnoho dalších. Ideální doba pro výsadbu je pro ně od poloviny srpna do poloviny listopadu. Máme tedy právě teď nejvyšší čas na jejich výsadbu.

Jamky pro cibulky vytvořte nejlépe sázecím kolíkem a nedělejte je příliš úzké. Pod vloženou cibulí by mohl zůstat volný prostor (vyplněný vzduchem), což rostlinám škodí a ty pak špatně kvetou. Obecně platí, že cibule by měly být uloženy pod, v porovnání s výškou cibule, cca dvojnásobnou vrstvou zeminy. Pokud nebudou vysazeny dostatečně hluboko, mohou je ohrozit výkyvy teplot, nebo mohou rostliny nedostatečně přijímat živiny. Nadmíru hluboká výsadba naopak způsobuje, že rostliny pokvetou méně.

Cibulnatým květinám se daří nejlépe v písčitohlinitých půdách s propustným podložím nebo tam, kde hladina podzemní vody je hlouběji pod terénem. Do trávníku je ideální podzimní cibuloviny sázet po skupinách. Po odstranění drnu dejte cibulky do vyhloubených jamek a poté je drnem opět zakryjte. Sázíte-li cibulky jednoho druhu, je vhodné ze záhonu nejdříve odstranit vrstvu zeminy o tloušťce 10–15 cm. Záhonek znovu zryjte, urovnejte ho a posypte vrstvou písku v tloušťce cca 1 cm. Cibulky pak rozložte na takto upravený záhon 15–20 cm od sebe. Zeminu, kterou jste si dali stranou, promíchejte s pískem a rašelinou a až poté s ní zakryjte umístěné cibulky.

TULIPÁNY

Cibulky tulipánů se vysazují na podzim, 10–15 cm hluboko a ve stejných vzdálenostech. Nejsou náročné na stanoviště, ale místo pro výsadbu by mělo být slunečné a chráněné před větrem. Tulipány dávejte po 3–5 cibulích do sponu, podle velikosti asi 10–12 cm od sebe.

NARCISY

Vyžadují podobné zacházení jako tulipány. Hloubka sázení je 10–15 cm u velkokvětých narcisů a 5 cm pro nízké druhy v nádobách a 10 cm na záhonech. Vydrží několik let na jednom místě, pokud jim ovšem dopřejete dostatečnou ochranu před mrazem (alespoň v podobě přikrývky z chvojí).

HYACINTY

Hyacintům vyberte slunečné stanoviště s humózní, hlinitopísčitou, lehkou a kyprou půdou. Cibule vysazujte v říjnu. Často a vydatně je přihnojujte, na zimu je přikryjte chvojím. Stejně jako tulipány, vysazujte hyacinty po 3–5 cibulích do sponu, podle velikosti asi 10–12 cm od sebe.

KROKUSY

Krokusy, jinak také šafrány, jsou nejznámějšími jarními květinami, hojně pěstovanými na českých zahradách. Na půdu nejsou náročné. Existují mezi nimi jak druhy, které kvetou na jaře, tak i druhy kvetoucí na podzim. Krokusy kvetoucí na jaře sázejte v září, naopak krokusy kvetoucí na podzim se vysazují v červenci až srpnu. Sázejte 6–8 cm hluboko, na slunná a polostinná místa, ve skupinách po 5–10 kusech.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se