×
Hledat v našem blogu

Jak se v letních měsících starat o trávník?

Trávník v podstatě potřebuje dostatek vody, vzduchu, živin a pravidelné sečení. Dokonalý trávník by měl být vyrovnaný, jednolitý, bez prázdných míst a plevelů, se sytě zelenou barvou a tvořit hustý pažit se zdravými a hustými kořeny. 

Nemáte-li v letních měsících dostatek vody k pravidelnému zavlažování trávníku, bude vypadat zanedlouho suše a žlutě, zejména panují-li vysoké teploty a je sucho s minimem srážek. V tom případě na anglický nebo golfový trávník můžete zapomenout, bude vhodnější vysít luční směs, která je na péči méně náročná a co víc? Luční trávu stačí posekat dvakrát za sezónu. Vděčné vám bude i drobné zvířectvo a hmyz, který zde najde potravu a úkryt.

Říká se, že sečení dělá trávník trávníkem. Docílíme jím jeho pěkného vzhledu a dojmu jednolitosti – sečením totiž podporujeme odnožování trav a tím i hustotu trávníku. Při jednom sečení nezkracujeme trávník o více než 1/3 výšky (např. při výšce 6 cm sečeme na 4 cm). V horkém počasí sečeme spíše u horní hranice, tedy kolem 4 cm, rozhodně ne níže, abychom trávník tzv. neskalpovali. Nůž sekačky musí být ostrý, jinak dochází k třepení konců listů trávy, které pak žloutnou, hnědnou a nevypadají pěkně. 

V posečené trávě odebíráme mnoho biomasy, na vytvoření nových přírůstků pak musíme trávě dodat nové živiny ve formě hnojiv. Na trhu je k dispozici velký výběr hnojiv, jež dodají trávníku potřebné živiny (mikroprvky a také hořčík, který trávníku zajistí sytě zelenou barvu a síru, která podporuje zdravý vzhled travního pažitu). Na menších plochách zahrad si vystačíme s ručním rozhozem, na plochách větších je dobré použít posypový vozík nebo ruční rozmetadlo, které zajistí rovnoměrnou aplikaci. Hnojivo aplikujeme jednou měsíčně, a to nejlépe na suchý trávník a ne za velmi vysokých teplot, teprve po aplikaci je potřeba trávník zavlažit – ideální je pohnojit před deštěm, protože voda uvolní živiny do půdy a zpřístupní je pro rostliny. Hnojíme nejdříve 2–3 dny po sečení, jelikož sečení představuje pro trávník menší stres.

Vadí-li vám v trávníku plevel, je nutné zasáhnout, a to použitím selektivního herbicidu (jedná se o přípravek, který trávě neuškodí a plevele likviduje). Herbicid aplikujeme postřikem, který provádíme minimálně 2–3 dny po sečení, protože potřebujeme, aby plevel měl vytvořenou dostatečnou listovou plochu, přes kterou se přípravek do plevele dostává. Další seč pak provádíme minimálně 3–7 dní po aplikaci, abychom přípravku dali dostatek času prostoupit celou rostlinou až ke kořenům. Herbicid neaplikujeme za vysokých teplot (nad 25 °C) a za přímého slunečního svitu (na přímém slunci). Ideální je také, aby zhruba 2 hodiny po aplikaci nepršelo a účinná látka se nesmyla. Na ošetřenou plochu by neměly mít přístup děti ani domácí mazlíčci do doby, než plevel začne odumírat (tedy asi týden).

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se