×
Hledat v našem blogu

Okurky jsou neodmyslitelnou letní zeleninou s léčivými účinky.

Čerstvé okurky, stejně jako melouny obsahují až 95 % vody a díky svému složení nejen ochlazují, ale také dodávají tělu potřebné vitamíny a minerály. Pro jejich výrazné léčivé účinky určitě neuškodí čerstvé okurkové saláty zařazovat po celé léto a podzim pravidelně do jídelníčku.

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12, z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan. Okurky díky svému složení zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů.  Působí detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Snižují otoky, vyplavují písek z ledvin a napomáhají rozpouštění močových a ledvinových kaménků díky močopudným a očistným účinkům. Jsou tedy vhodné i při zánětech močových cest. Jelikož neobsahují téměř žádné kalorie a naopak jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, pomáhají při redukčních dietách a celulitidě. Plátky okurky přiložené na postižené místo nebo okurková šťáva mírní svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu, dále zmírňují i otoky pod očima.

Neděláte chyby při jejich pěstování?

Vhodnými sousedy okurek jsou zelí, celer či červená řepa. Jejich růst podporuje kopr, který se s okurkami velmi dobře snáší, navíc částečně chrání před houbovými chorobami, stejnou službu poskytne i kmín. Růst i zdraví zlepšuje bazalka, zároveň chrání před bakteriálními infekcemi a háďátky. Dobrou službu udělají i topinambury, jejichž až 2 m vysoké stonky mohou sloužit okurkám jako podpora na pnutí, ale o živiny se navzájem neokrádají.
Nevhodnými sousedy jsou rajčata, ředkvičky a ředkve. Okurkám se nebude také dařit v blízkosti brambor. Vzhledem k vyšší spotřebě vody a živin se také nehodí na společný záhon s kořenovou zeleninou včetně černého kořene, cibule a česneku.

Nedostatkem vody okurky hořknou. Podobně reagují i na studenou chlorovanou vodu z hadice během teplého léta. Na hořkosti okurek se kromě kvality vody zřejmě podílí i velký rozdíl teplot (rozpálený záhon i rostlina a tepelný šok z ledové vody). S přílišným vlhkem souvisí také nejčastější problém – plísně. V deštivém létě s tím nic moc nenaděláte. Vhodné je před setím namořit semínka a za slunečných dnů postříkat rostlinky preventivně přesličkovým výluhem. Vhodné je zamezit přímému kontaktu listů s mokrou půdou. Preventivním opatřením může být rozhození semínek kopru na záhon s okurkami.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se