×
Hledat v našem blogu

Yzop lékařský - medonosná léčivka užitečná i na zahrádce

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.), je rostlina patřící do čeledi hluchavkovitých, dorůstající 20–60 cm výšky. Jeho latinské rodové jméno "Hyssopus" pochází z řeckého hys - vepř a ops - tvář, pro podobnost květní koruny s prasečím rypáčkem, je ale také možné, že pochází z hebrejského ezob - posvátná bylina. Pro náboženské účely ho používali Hebrejci, i Řekové, kteří svázanými bylinami zametali a očišťovali chrámy a jiná posvátná místa. Sloužil také v očistných rituálech malomocných.

Yzop je silně aromatický polokeř zdomácnělý na skalách ve Středomoří a v Přední Asii. V klášterních zahradách ho začali pěstovat Benediktýni, odtud se dostal do venkovských zahrádek a našel rychle uplatnění jako koření i jako léčivá rostlina při prsních a žaludečních onemocněních.

Má rád lehké, sušší a dobře propustné půdy a slunné stanoviště. Semena se vysévají na jaře nebo ho lze množit pomocí oddělků. Je ho možné pěstovat také v nádobě na balkoně nebo terase. Je vhodné ho každý rok seřezávat ve 20 cm, jinak hodně dřevnatí. Dá se pěstovat i jako nízký živý plot. Yzop kvete od růžových přes fialové odstíny a navíc existuje i bílá varianta této rostliny. Na své krásné květy láká motýly i včely. V jeho okolí se může hůře růst ostatním rostlinám, protože má alelopatické účinky. Prý odpuzuje slimáky a také bělásky.

Sbírá se kvetoucí olistěná nať, která obsahuje silici, hořčiny a třísloviny. Svými léčivými účinky se nejvíce podobá šalvěji - užívá se proti pocení, podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, doporučuje se proti katarům horních cest dýchacích, proti kašli i proti astmatickým obtížím. Zevně ho lze použít jako dezinfekční prostředek do koupelí nebo i jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí. K zevnímu použití se mohou připravit z listů placky nebo pleťová voda, kterou se ošetřuje bodnutí a kousnutí hmyzem, řezné rány, pohmožděniny a infekce uší a očí. Nesmí se užívat v těhotenství! Uchovávejte ho sušením nebo zmrazením.

V kuchyni yzop můžete přidat do masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Přidává se i do bylinných likérů.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se