×
Hledat v našem blogu

Smutek na duši? Vypijte šálek čaje z citronové trávy, a bude líp.

Šálek čaje z citronové trávy a špatná nálada, podzimní splín, deprese, nachlazení, problémy s žaludkem jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Tato tropická tráva je u nás většinou k zakoupení sušená, na trzích seženeme někdy i čerstvou. Tráva vyniká charakteristickým citrusovým aroma, má lahodnou chuť a řadu léčivých účinků. Snadno lze pěstovat v přenosné nádobě, celou letní sezonu může být venku a na zimu ji přestěhujeme do bezmrazé místnosti.

Někdy se citronová tráva nazývá také voňatka citronová, latinsky Cymbopogon citratus, anglicky Thai Lemon grass, lidově i citronela. Je to vysoká tropická tráva z čeledi lipnicovitých. Původ má zřejmě v Thajsku, roste v teplých oblastech jihovýchodní Asie, v Africe, Americe a Austrálii. U nás lze pěstovat jako přenosnou rostlinu, kterou před mrazy stěhujeme z venkovního prostředí pod střechu.

Citronela tvoří mohutné trsy štíhlých a vysokých našedle zelených stébel, dosahujících výšky 120-150 cm. Květy jsou málo nápadné, drobné a objevují se koncem léta. Ve spodní části je stéblo zakončeno podlouhlou úzkou cibulí, která se hojně využívá především v asijských kuchyních. Zbytek stébla je ke konzumaci příliš tuhý, ale při vaření uvolňuje vůni a chuť, takže se v kuchyni uplatňuje asi podobně jako bobkový list – vyvařit a vyhodit. Připravuje se z něj také lahodný a léčivý čaj.

Citronelu pěstujeme buď ze sazenic, které koupíme ve specializovaném zahradnictví, nebo ze semínek. Sazenice sázíme do dostatečně velké nádoby, jejíž dno opatříme drenáží. Pozor na přemokření, to nesnáší. Zemina by měla být výživná a propustná. Semínka vysejeme je do vlhkého substrátu, do něhož je mírně zatlačíme. Nádobu se semínky zakryjeme sklem nebo mikrotenovou fólií a pěstujeme při pokojové teplotě. Měla by vyklíčit do tří týdnů. Nádobu pouze rosíme. Po vzejití semenáčky přepícháme do připravených nádob. Po „ledových mužích“, tj. po půlce května, citronovou trávu umístíme do zahrady nebo na balkon, kde může zůstat až do zámrazu. Čím víc bude rostlina na slunci, tím více vonných látek v rostlině bude. Na zimu ji opět přesunujeme pod střechu do bezmrazé místnosti, kde teplota dlouhodobě neklesne pod 10°C a omezíme zálivku. Zaléváme odstátou vodou, a to vždy, když je povrch do hloubky asi 1 cm oschlý. V přemokřené zemině by rostlina uhnila. Dvakrát do měsíce přihnojujeme tekutým hnojivem. Když je nádoba zcela vyplněná kořeny, rostlinu přesadíme.

Stébla ke konzumaci sklízíme průběžně, ze vzrostlé a silné rostliny tak, že stéblo i s cibulkou seřízneme těsně u země. Tráva je významným kořením východní kuchyně, používá se jako přísada do jídel a nápojů, je součástí mnoha čajových směsí, využívá se v kosmetice a při domácí léčbě.

V cibuli i v listech jsou obsaženy silice citral, geraniol, limonen, linalool, nerol a flavonoidy, dále obsahuje také vitamin C, kyselinou listovou, železo, zinek, draslík a další. Je významná svými antioxidačními a antibakteriálními účinky. Čaj z citronely pomůže při únavě, skleslosti i depresích, lépe se po něm koncentrujeme, při nachlazení i trávicích problémech působí antibakteriálně, dále snižuje cholesterol, bolesti hlavy, horečku, brání růstu mykózy, příznivě působí na vnitřní orgány, centrální nervový i lymfatický systém, upravuje krevní tlak, krvetvorbu, hladinu cukru v krvi a zpomaluje stárnutí buněk.

Pozor! Citronela není vhodná pro lidi se zhoršenou funkcí ledvin a tito pacienti by ji rozhodně neměli užívat delší dobu.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se